W okresie jesienno-zimowym chętnie przygotowujemy potrawy, które dodadzą energii i zapewnią uczucie sytości. To czas na wzmocnienie odporności, dlatego komponując menu, warto bazować na warzywach i produktach zbożowych. Z myślą o dobrej kondycji w tym sezonie, firma Kupiec przygotowała przepis na tartę z cukinią i otrębami owsianymi, które są cennym źródłem błonnika.
TARTA Z CUKINIĄ I OTRĘBAMI OWSIANYMI
Składniki
- 3 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych Kupiec
Ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 85 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Farsz:
- 250 g cukinii
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 120 g sera żółtego
- 3 łyżki oliwy
Masa jajeczna:
- 3 jajka
- 20 ml słodkiej śmietany kremówki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wykleić ciastem formę do tarty o średnicy 24 cm. Widelcem podziurkować dno i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 20 min., aż ciasto zacznie się lekko rumienić.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Posypać szczyptą soli i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w plastry o grubości 0,5 cm. cukinię i smażyć z obu stron przez kilka minut.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika, na dnie rozsypać tarty ser (zostawić trochę sera do dekoracji). Składniki na masę jajeczną dobrze wymieszać. Ułożyć cukinię z cebulą i czosnkiem na tartym serze i zalać wszystko masą jajeczną. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut.