Przepis na rodzinne święto zakochanych

Wspólne gotowanie może być doskonałym pomysłem na spędzenie walentynek. Warto w nie włączyć również najmłodszych domowników, bo przecież Dzień Zakochanych to święto nie tylko dla dorosłych. Będzie to doskonały pretekst, by nauczyć dzieci, że trafić do serc najbliższych można różnymi drogami m.in. przez żołądek, a uczucia okazywać różnymi gestami np. przygotowując pyszną kolację. Eksperci marki Lubella proponują na tę okoliczność lekko orientalną w smaku zapiekankę na bazie makaronu i warzyw.

Lasagne z curry i mlekiem kokosowym

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • ½ opakowania makaron lasagne marki Lubella
  • 300 g mozzarelli
  • 1 bakłażan
  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • imbir
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 puszka pomidorów krojonych Łowicz
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • olej rzepakowy
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki curry w proszku
  • 3 łyżki mąki Lubella
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę i imbir drobno posiekaj. Następnie, razem z czosnkiem, przesmaż je kilka minut w garnku na łyżce oleju. Dodaj curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, a następnie przesmaż go na mocnym ogniu przez ok. 5-7 min z kilkoma łyżkami oleju i dodaj do sosu pomidorowego. Paprykę i cukinię pokrój w dużą kostkę. Przesmaż warzywa na oleju zaczynając od papryki, po ok. 5 dorzuć do niej cukinię, smaż jeszcze ok. 2 minuty i dodaj do sosu. Gotuj całość ok. 15 minut. W międzyczasie przesmaż masło z mąką przez kilka minut, dodawaj mleko kokosowe – ciągle mieszając ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodaj do smaku, sól, pieprz i curry. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wlej 2 łyżki mleka kokosowego. Ułóż luźno płaty lasagne, wyłóż połowę warzyw w sosie pomidorowym, polej kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posyp odrobiną startej mozzarelli. Połóż kolejną warstwę makaronu i powtórz całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu nałóż resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *