Przepis na plecione pierniczki

Nieodzownym elementem świąt Bożego Narodzenia jest rozchodzący się po domu zapach korzennych przypraw podczas rodzinnego przygotowywania słodkich pierniczków. Wspólne pieczenie, a następnie ozdabianie korzennych gwiazdek, bałwanków, płatków śniegu czy serduszek, które można powiesić na choince lub podarować w prezencie, to wyjątkowy czas zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych cukierników.

Oryginalnym pomysłem na przygotowanie pierniczków jest ich… zaplecenie.

Plecione pierniczki

Składniki:

  • 1 opakowanie Pierniczków Delecta
  • 1 jajo
  • 75 g miękkiej margaryny lub masła

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na pierniczki przyrządź według przepisu znajdującego się na opakowaniu, a następnie na dużej stolnicy rozwałkuj na blat o grubości ok. 0,5 cm.

  1. Ciasto potnij na paski o szerokości ok. 1 cm. Wyciągnij co drugi pasek (tak, aby pomiędzy pozostawionymi na stolnicy była przerwa ok. 1 cm), a następnie przepleć je poziomo, tworząc na stolnicy kratkę. Pasek, który przepleciesz
    w poprzek powinien znajdować się raz na górze paska pionowego, a raz pod spodem. Całość delikatnie przyciśnij.

  1. Z tak przygotowanej kratki wycinaj dowolnym kształtem foremek ciasteczka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz przez 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gotowe pierniczki oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej przepisów na oryginalne piernikowe wypieki znajduje się na www.delektujemy.pl.

pierniczki2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *