Przepis na mazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie

Świąteczny mazurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Prawidłowe przygotowanie ciasta to połowa kulinarnego sukcesu, ponieważ na cały efekt składa się jeszcze fantazyjne udekorowanie wypieku. Idealnie sprawdzą się tu dorodne, kalifornijskie śliwki suszone z linii KRESTO SELECT. Takie danie to przyjemność nie tylko dla podniebienia, ale i oczu.

Mazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie

Ciasto

  • 1 op. migdałów w płatkach KRESTO
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka L + 1 żółtko
  • 360 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 duża pomarańcza
  • 2–3 krople olejku pomarańczowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki

  • 1 op. śliwek suszonych kalifornijskich KRESTO SELECT
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej (łącznie 200 g)
  • ok. 100 ml śmietany 30%
  • 1 średnia pomarańcza
  • 1 puszka masy karmelowej

Wykonanie

  1. Masło, cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka przełóż do misy miksera i ubijaj do uzyskania jasnego kremu (około 10 minut). Dodaj białka, zmiksuj.
  2. Mąkę przesiej, dodaj proszek, sól i całość dodaj do ubitego kremu. Wymieszaj całość na małych obrotach.
  3. Dużą pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach i wraz z olejkiem dodaj do misy miksera.
  4. Dodaj migdały i całość wymieszaj łyżką.
  5. Nagrzej w międzyczasie piekarnik do 165°C, z funkcją góra-dół.
  6. Formę (25×30 cm) wyłóż papierem, przełóż ciasto, wyrównaj i piecz do ładnego zezłocenia (ok. 25 minut).
  7. Ciasto wyciągnij z piekarnika i po około 30 minutach wyłóż na nie masę karmelową.
  8. Śliwki poprzecinaj na połówki.
  9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietankę.
  10. Średnią pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj do czekolady, całość wymieszaj.
  11. Jeżeli czekolada jest za gęsta, możesz dodać odpowiadającą ci ilość dodatkowej śmietanki.
  12. Połówki śliwek otaczaj w czekoladzie i przy pomocy dwóch widelców lub pincety układaj na cieście.
  13. Ciasto możesz na koniec ozdobić kawałkami pomarańczy, listkami (gałązkami bukszpanu).

 

VOG Polska Sp. z o.o., Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice

www.vog.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *