2Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego Fot

Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego

Końcówka lutego zazwyczaj nie rozpieszcza, a na wiosnę trzeba jeszcze chwilę poczekać. Umilmy więc sobie ten czas dostarczając organizmowi dawki świeżych oraz pełnowartościowych warzyw. W jaki sposób zrobić to szybko i skutecznie? Postaw na brokuły! Obecna w nich witamina C podniesie odporność, a sycący błonnik nie pozostawi nas głodnymi. W formie aksamitnego kremu z dodatkiem serka topionego to idealna propozycja, aby rozgrzać się w lutowe przymrozki.

Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego

Składniki:

– 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego (wcześniej przygotowanego)

– łyżka masła

– 2 świeże brokuły

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 100 g serka topionego kremowego NP. MSM Mońki

– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w kostkę i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem zaszklić w garnku. Zalać bulionem warzywnym i zagotować. Dodać brokuły i gotować do miękkości. Kilka różyczek można wyciągnąć wcześniej, aby udekorować puree przed podaniem. Przyprawić do smaku. Całość zmiksować blenderem i zagęścić serkiem topionym, cały czas mieszając. Najlepiej podawać z ciepłymi grzankami i udekorowane podgotowanymi różyczkami brokułu.

Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego Fot. 123rf

Informacje o firmie:

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku. Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

Więcej informacji: www.msm-monki.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>