Na dobrą kondycję i pobudzenie energii najlepsze są zdrowe przysmaki inspirowane kuchnią świata! Hummus – pasta na bazie ciecierzycy – to doskonałe źródło błonnika, białka, wapnia i magnezu. Ten świetny dodatek do pieczywa, pity czy warzyw z łatwością wykonamy w domu z użyciem blendera ręcznego marki Sencor, który
w szybkim czasie przygotuje tę pożywną pastę.
HUMMUS Z AROMATYCZNĄ KOLENDRĄ
Porcje: 4
Czas: 10 min plus ewentualny czas na gotowanie ciecierzycy
-
2 puszki ciecierzycy lub 50 dkg ugotowanej ciecierzycy
-
3 łyżki pasty sezamowej (Tahini)
-
3 szczypty mielonego kuminu
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
-
pół szklanki zimnej wody
- 5 łyżek soku z cytryny
-
pół pęczka kolendry
-
3 ząbki czosnku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Do naczynia, w którym będziemy blendować, przekładamy: ciecierzycę, oliwę z oliwek, pastę sezamową, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, kolendrę, czosnek pokrojony w części. Wlewamy połowę wody. Składniki blendujemy na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy wodę do momentu uzyskania idealnej konsystencji. Dodajemy sól do smaku i dalej blendujemy. Tak przygotowany hummus przekładamy do miseczek, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy kuminem i listkami kolendry. Podajemy jako dodatek do pieczywa lub dań.