Przepis na hummus z aromatyczną kolendrą – z blenderem Sencor

Na dobrą kondycję i pobudzenie energii najlepsze są zdrowe przysmaki inspirowane kuchnią świata! Hummus – pasta na bazie ciecierzycy – to doskonałe źródło błonnika, białka, wapnia i magnezu. Ten świetny dodatek do pieczywa, pity czy warzyw z łatwością wykonamy w domu z użyciem blendera ręcznego marki Sencor, który
w szybkim czasie przygotuje tę pożywną pastę.

HUMMUS Z AROMATYCZNĄ KOLENDRĄ

Porcje: 4

Czas: 10 min plus ewentualny czas na gotowanie ciecierzycy

2Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy lub 50 dkg ugotowanej ciecierzycy

  • 3 łyżki pasty sezamowej (Tahini)

  • 3 szczypty mielonego kuminu

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • pół szklanki zimnej wody

  • 5 łyżek soku z cytryny
  • pół pęczka kolendry

  • 3 ząbki czosnku

  • sól do smaku

Przygotowanie:

Do naczynia, w którym będziemy blendować, przekładamy: ciecierzycę, oliwę z oliwek, pastę sezamową, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, kolendrę, czosnek pokrojony w części. Wlewamy połowę wody. Składniki blendujemy na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy wodę do momentu uzyskania idealnej konsystencji. Dodajemy sól do smaku i dalej blendujemy. Tak przygotowany hummus przekładamy do miseczek, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy kuminem i listkami kolendry. Podajemy jako dodatek do pieczywa lub dań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *