Setną rocznie odzyskania przez nasz kraj niepodległości można świętować na wiele sposobów, także kulinarnie. Z taką propozycją wychodzi do Polaków firma Makro.
Właśnie z tej okazji w dniach 5-11 listopada odbędzie się Tydzień Kuchni Polskiej, podczas którego lokale w całym kraju wprowadzą specjalne menu. Dodatkowo ukaże się niezwykła książka kucharska pt.: „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”. Wspomniane działania stanowią część projektu pod nazwą Kulinarne Zjednoczenie Polski, do udziału w którym Makro zaprosiło blisko 30 szefów kuchni z całego kraju.
Szefowie kuchni zjednoczyli siły
Wspólnie zinterpretowali oni historyczne receptury, pochodzące z różnych terenów (będących pod zaborami rosyjskim, pruskim i austriackim) oraz kuchni (np. żydowskiej czy wojskowej). Selekcji XIX i XX-wiecznych przepisów (w tym także przepisów na ulubione potrawy Józefa Piłsudskiego) dokonał prof. Jarosława Dumanowskiego, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu. Szefowie kuchni z kolei przełożyli je na język współczesnej gastronomii, jak również wzbogacili o elementy charakterystyczne dla regionów, które na co dzień reprezentują. W taki sposób, wywodzące się z dawnego zaboru rosyjskiego strucle z ziemniaków przekształciły się w charakterystyczny dla Śląska kołocz kartoflany, a zupa wątrobiana, pochodząca z zaboru pruskiego, została wzbogacona o jabłka z lubelskich sadów.Kulinarna podróż w czasie
Owe przepisy, wzbogacone o opowieść historyczną prof. Jarosława Dumanowskiego, zostaną opublikowane w książce „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”. Książka w wydaniu polsko-angielskim trafi m.in. do ambasad Polski na świecie, szkół gastronomicznych oraz restauracji i hoteli w całym kraju. Tym ostatnim posłuży jako inspiracja do świętowania tej wyjątkowej rocznicy kulinarnie ze swoimi gośćmi, na przykład poprzez wprowadzenie specjalnego, niepodległościowego menu. Złożone z przesiąkniętych różnymi wpływami potraw, jaki kiedyś jadało się w naszym kraju menu obowiązywać ma także podczas trwającego w dniach od 5 do 11 listopada Tygodnia Kuchni Polskiej. W akcji udział wezmą najlepsze lokale m.in. z Warszawy, Krakowa, Zakopanego, Trójmiasta, Poznania, Wrocławia, Szczecina czy Katowic.
Cudze chwalicie, swego nie znacie
Kulinarne Zjednoczenie Polski, którego uroczysta inauguracja miała miejsce 4 października w Forcie Mokotów Szarotka, to nie koniec działań sieci hurtowni Makro na rzecz promocji polskiej kuchni. Projekt ten wpisuje się bowiem w szerzej zakrojony program pod nazwą Polskie Skarby Kulinarne. Ma on za zadanie zwiększyć wiedzę Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawić, byśmy bardziej docenili rodzime dania, dostrzegli, że one również mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych.
Więcej informacji o programie na stronie www.polskie-skarby-kulinarne.pl. Tam również dostępna będzie w wersji elektronicznej książka pt.: „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”.