Przekąska w sam raz na lato

Przed nami okres urlopowy i długie godziny spędzane w ogródku czy nad wodą. Gdy temperatury sięgają zenitu, mało kto ma ochotę i siłę na wielogodzinne gotowanie. Postawmy więc na lekkie i smaczne przekąski, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Chrupiące tosty z pastą z makreli i czerwonym pieprzem. Czyż to nie brzmi smakowicie? Do tego świeży szczypiorek, kilka kaparów i… gotowe.

Tosty z pastą z makreli i czerwonym pieprzem

Składniki (na 6 porcji):

  • 12 kromek chleba tostowego (np. 4 Ziarna Dan Cake)
  • 300 g wędzonej makreli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek szczypiorku
  • 1  łyżka kaparów
  • czerwony pieprz do dekoracji

Wykonanie:
Makrelę oczyścić z ości, rozdrobnić widelcem. Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę. Makrelę połączyć z jajkiem, dodać majonez, kapary, posiekanym szczypiorek posiekać i wymieszać. Kromki chleba tostowego zapiec w opiekaczu do uzyskania złotego koloru, posmarować pastą z makreli i udekorować czerwonym pieprzem.

Rekomendacja: Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni dworu Korona Karkonoszy oraz kulinarny ekspert firmy Dan Cake.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *