Przekąska w sam raz na lato

Przed nami okres urlopowy i długie godziny spędzane w ogródku czy nad wodą. Gdy temperatury sięgają zenitu, mało kto ma ochotę i siłę na wielogodzinne gotowanie. Postawmy więc na lekkie i smaczne przekąski, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Chrupiące tosty z pastą z makreli i czerwonym pieprzem. Czyż to nie brzmi smakowicie? Do tego świeży szczypiorek, kilka kaparów i… gotowe.

Tosty z pastą z makreli i czerwonym pieprzem

Składniki (na 6 porcji):

  • 12 kromek chleba tostowego (np. 4 Ziarna Dan Cake)
  • 300 g wędzonej makreli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek szczypiorku
  • 1  łyżka kaparów
  • czerwony pieprz do dekoracji

Wykonanie:
Makrelę oczyścić z ości, rozdrobnić widelcem. Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę. Makrelę połączyć z jajkiem, dodać majonez, kapary, posiekanym szczypiorek posiekać i wymieszać. Kromki chleba tostowego zapiec w opiekaczu do uzyskania złotego koloru, posmarować pastą z makreli i udekorować czerwonym pieprzem.

Rekomendacja: Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni dworu Korona Karkonoszy oraz kulinarny ekspert firmy Dan Cake.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *