Przed nami okres urlopowy i długie godziny spędzane w ogródku czy nad wodą. Gdy temperatury sięgają zenitu, mało kto ma ochotę i siłę na wielogodzinne gotowanie. Postawmy więc na lekkie i smaczne przekąski, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Chrupiące tosty z pastą z makreli i czerwonym pieprzem. Czyż to nie brzmi smakowicie? Do tego świeży szczypiorek, kilka kaparów i… gotowe.
Tosty z pastą z makreli i czerwonym pieprzem
Składniki (na 6 porcji):
- 12 kromek chleba tostowego (np. 4 Ziarna Dan Cake)
- 300 g wędzonej makreli
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka kaparów
- czerwony pieprz do dekoracji
Wykonanie:
Makrelę oczyścić z ości, rozdrobnić widelcem. Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę. Makrelę połączyć z jajkiem, dodać majonez, kapary, posiekanym szczypiorek posiekać i wymieszać. Kromki chleba tostowego zapiec w opiekaczu do uzyskania złotego koloru, posmarować pastą z makreli i udekorować czerwonym pieprzem.
Rekomendacja: Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni dworu Korona Karkonoszy oraz kulinarny ekspert firmy Dan Cake.