W tym roku już po raz ósmy będzie można wziąć udział w tym wyjątkowym wydarzeniu. Co czeka na gości targów? Uchylamy rąbka tajemnicy.
Targi Smaki Regionów przygotowywane są z myślą o smakoszach, ale przede wszystkim hołdują kulinarnej tradycji naszego kraju. Podczas tegorocznej edycji kulinarne dziedzictwo zaprezentuje piętnaście województw. Na stoiskach zlokalizowanych w aż dwóch obszernych pawilonach pojawią się apetyczne sery, chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, smażone na piecu powidła, przetwory warzywne i owocowe, grzyby w zalewie i wyśmienite nalewki przyrządzane zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia. Najlepsze smakołyki zostaną wyróżnione Medalem Targów Smaki Regionów oraz podczas finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Ciekawostką w tym roku z pewnością będzie prezentacja wyrobów z regionów partnerskich Wielkopolski – włoskiego Emilia-Romania oraz Chungcheongnam-do w Korei Południowej.
Tegoroczna edycja targów Smaki Regionów będzie kusić zapachem i smakiem również w specjalnie przygotowanych strefach, w których odbywać się będą pokazy kulinarne.
Ponadto w programie pojawią się również występy zespołów ludowych oraz wiele atrakcji dla najmłodszych. Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP zaprosi dzieci do minipiekarni i przybliży metody wyrobu tradycyjnego pieczywa. Stowarzyszenie Polska Ekologia będzie promować polskie owoce i warzywa.
Targi Smaki Regionów odbędą się w dniach 24-27 września br. na terenie Międzynarodowych Tagów Poznańskich. Honorowymi patronat nad wydarzeniem objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezydent Miasta Poznania.
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Więcej informacji: www.smaki-regionow.pl