Znakomity smak, efektowny wygląd, a przy tym łatwe wykonanie… Tym cechują się dwie świąteczne propozycje kulinarne, przygotowane przez Dominika Moskalenko – szefa kuchni Sokołów.
Jak co roku, Sokołów inspiruje do przygotowania potraw, które staną się ozdobą stołu i zachwycą gości. Poza tym ich wykonanie nie zabierze nam zbyt wiele czasu, który w święta chcielibyśmy poświęcić przede wszystkim najbliższym.
Polędwiczka z sosem tuńczykowo-kaparowym
Składniki:
- polędwiczki wieprzowe Uczta Świeżość i Smak Sokołów
- 100 g kaparów
- 100 g tuńczyka
- 50 ml białego wina
- 50 ml majonezu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon. Dodać sól i pierz. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 90°C i piec przez 20 minut. Kapary zalać białym winem. Zagotować. Następnie odlać płyn, dodać tuńczyka i zblendować. Na koniec wymieszać z majonezem.
Schab nadziewany owocami z kuskusem
Składniki:
- 1 opakowanie schabu Uczta Świeżość i Smak Sokołów
- 1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 50 g suszonych rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 ml brandy
- 200 g kaszy kuskus
- 100 g zielonego ogórka
- papryczka chili
Wykonanie:
Suszone owoce wymieszać, zalać brandy, zagotować. Poczekać, aż wchłoną płyn. Schab oczyścić z błonek, naciąć nożem i wypełnić owocowym farszem. Całość owinąć boczkiem i zawinąć w folię. Piec przez 75 minut w 90°C. Podawać z ugotowanym kuskusem, wymieszanym z pokrojonymi morelami, zielonym ogórkiem i papryczką chili.