Proste przepisy na wykwintne mięsa

Znakomity smak, efektowny wygląd, a przy tym łatwe wykonanie… Tym cechują się dwie świąteczne propozycje kulinarne, przygotowane przez Dominika Moskalenko – szefa kuchni Sokołów.

Jak co roku, Sokołów inspiruje do przygotowania potraw, które staną się ozdobą stołu i zachwycą gości. Poza tym ich wykonanie nie zabierze nam zbyt wiele czasu, który w święta chcielibyśmy poświęcić przede wszystkim najbliższym.

Polędwiczka z sosem tuńczykowo-kaparowym

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe Uczta Świeżość i Smak Sokołów
  • 100 g kaparów
  • 100 g tuńczyka
  • 50 ml białego wina
  • 50 ml majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon. Dodać sól i pierz. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 90°C i piec przez 20 minut. Kapary zalać białym winem. Zagotować. Następnie odlać płyn, dodać tuńczyka i zblendować. Na koniec wymieszać z majonezem.

Schab nadziewany owocami z kuskusem

Składniki:

  • 1 opakowanie schabu Uczta Świeżość i Smak Sokołów
  • 1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 ml brandy
  • 200 g kaszy kuskus
  • 100 g zielonego ogórka
  • papryczka chili

Wykonanie:
Suszone owoce wymieszać, zalać brandy, zagotować. Poczekać, aż wchłoną płyn. Schab oczyścić z błonek, naciąć nożem i wypełnić owocowym farszem. Całość owinąć boczkiem i zawinąć w folię. Piec przez 75 minut w 90°C. Podawać z ugotowanym kuskusem, wymieszanym z pokrojonymi morelami, zielonym ogórkiem i papryczką chili.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *