Przez całe życie wracamy do smaków z dzieciństwa i próbujemy je odtworzyć. Babcina zupa pomidorowa, letni kompot czy niebiańsko pyszne desery to wspomnienia, których nigdy się nie zapomina. To proste historie pełne niezwykłych smaków i aromatów…
Dziś żyjemy szybko i często równie szybko jemy, ale domowe obiady wspominamy z prawdziwą tęsknotą. Starannie przygotowana, aromatyczna zupa bulgocząca w wielkim garnku, gorące drugie danie, a potem jeszcze deser i soczyście owocowy kompot. To była prawdziwa kulinarna rozpusta, celebracja chwil całej rodziny.
Czy nasze tempo życia oznacza, że mamy rezygnować z prawdziwie domowego obiadu? Zdecydowanie nie! Dziś zrobienie dwudaniowego posiłku i deseru zajmie nam mało czasu, jeśli tylko zamiast krętych kulinarnych ścieżek wybierzemy… PROSTE HISTORIE! Naturalne składniki, gotowe tradycyjne dania – to wspomnienia smaków dzieciństwa w zasięgu ręki. Przekonajcie się sami, jak prostą i pyszną historią jest taki domowy obiad.
Owoce na kompot domowy PROSTE HISTORIE
Truskawki, wiśnie, czarne i czerwone porzeczki – polskie owoce prosto z sadu, zamrożone zaraz po zebraniu, to idealna baza do przygotowania domowego kompotu. W opakowaniu znajdziesz dodatkowo torebkę z naturalną i aromatyczną mieszanką przyprawową, wzbogacającą smak napoju. Słodko-kwaskowe nuty to kwintesencja soczyście owocowego kompotu. A jego przygotowanie…to już bardzo prosta historia!
Sposób przygotowania:
-
Owoce na kompot (po uprzednim wyjęciu dołączonej do opakowania saszetki z przyprawą) wsypać do około 1,5 litra gotującej się wody.
-
Dodać przyprawę do kompotu i gotować około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
-
Po ugotowaniu dodać 3 łyżki cukru i wymieszać.
Cena: 6,29 zł, 450 g
Słodkie truskawki PROSTE HISTORIE
Dojrzałe w słońcu, słodkie truskawki, kojarzą się z latem i lekkim deserami. Pyszne polskie owoce, zamrożone tuż po zebraniu prosto z krzaczka, w każdym momencie przypomną smak ciepłych, letnich dni. Bez szypułek.
Sposób przygotowania:
-
Truskawki gotowe do spożycia po rozmrożeniu. Truskawki rozmrozić, posypać cukrem i polać śmietaną
-
Truskawki rozmrożone można podawać do deserów lodowych, owocowych oraz ciast.
-
Truskawki zamrożone można dodawać bezpośrednio do koktajli lub pierogów.
Cena: 6,69 zł, 450 g
Zupa pomidorowa z ryżem PROSTE HISTORIE
Klasyka polskiej kuchni, czyli pomidorowa z ryżem, może w kilka chwil zagościć na stole dzięki marce PROSTE HISTORIE. Przyrządzona z dojrzałych pomidorów i wyrazista w smaku zupa z dodatkiem aromatycznych ziół, to propozycja na prawdziwie domowy obiad, któremu nie sposób się oprzeć.
Sposób przygotowania:
-
Bez rozmrażania. Zupę pomidorową (po uprzednim wyjęciu dołączonej do opakowania saszetki z przyprawą) wsypać do około 750 ml gotującej się wody z dodatkiem kostki rosołowej.
-
Dodać przyprawę do zupy i gotować około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
-
Pod koniec gotowania do zupy można dodać śmietanę.
Cena: 4,89 zł, 450 g
Pyzy z mięsem PROSTE HISTORIE
Rodzima kuchnia jest prosta i pyszna, a pyzy z mięsem są jednym z kultowych dań. Miękkie, sprężyste ciasto z polskich ziemniaków z farszem wieprzowo – wołowym, włoszczyzną i przyprawami to bardzo smakowita propozycja na drugie danie. Łatwe w przygotowaniu pyzy będą smakować każdemu, kto ceni proste i niezapomniane smaki!
Sposób przygotowania:
-
Zamrożone pyzy wyjąć z opakowania i wrzucić do minimum 3 litrów gotującej się, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
-
Następnie pyzy delikatnie przemieszać, aby nie przylegały do dna. Po wypłynięciu na powierzchnię wody nie dopuścić do wrzenia i wyjąć po około 5-7 minutach.
-
Gotową potrawę można polać sosem lub tłuszczem z dodatkiem smażonej cebuli lub innych warzyw.
Cena: 4,99 zł, 450 g
Inspiracje kulinarne z produktami PROSTE HISTORIE
Przedstawiamy jak w łatwy sposób urozmaicić nawet najprostsze dania. Przepisy przygotowane na bazie produktów PROSTE HISTORIE to ciekawy pomysł na pyszne desery, zupy czy drugie dania. Z owoców na kompot wyczarujesz orzeźwiający deser, a z na pozór zwykłych pyz wykwintny obiad.
Naturalny jogurt owocowy
Czas przygotowania: 15 min
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wlej 750ml naturalnego jogurtu, dodaj zamrożone Owoce na kompot domowy PROSTE HISTORIE, 2 łyżki płynnego miodu i szczyptę cukru waniliowego. Zmiksuj całość blenderem. Serwuj zaraz po przygotowaniu.
Truskawkowe orzeźwienie
Czas przygotowania: 15 min
Rozmroź 1 opakowanie Słodkich truskawek PROSTE HISTORIE zachowując ich sok. Zmiksuj truskawki dodając 6 łyżek miodu. Przetrzyj masę przez drobne sitko tak, aby pozbyć się ewentualnych pestek. Dodaj 600 ml kefiru i połącz używając blendera. Serwuj z gałką lodów waniliowych, śmietankowych lub truskawkowych.
Czas przygotowania: 45 min
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka pokrój na cienkie paseczki. Wymieszaj z 1 łyżką wina ryżowego lub sokiem z 1 cytryny, 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką miodu, następnie oprósz 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Odstaw sos. Do 1,5 litra gotującej się posolonej wody dodaj zamrożoną Zupę pomidorową PROSTE HISTORIE. Dodaj dodatkowo 3 łyżki przecieru pomidorowego. Gotuj przez 12 minut. W tym czasie na patelnię wlej 2 łyżki oleju i bardzo mocno je rozgrzej. Wrzuć kawałki kurczaka, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 płaską łyżkę uprażonego na suchej patelni sezamu, 2 dymki pokrojone w cienkie piórka razem ze szczypiorem. Obsmaż krótko ze wszystkich stron i przerzuć do zupy. Dopraw ½ łyżeczki przyprawy orientalnej 5 smaków i sosem sojowym. W niedużej porcji zimnej wody rozmieszaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dodaj całość do zupy. Zagotuj zupę jeszcze raz, serwuj na talerzach.
Pyzy z mięsem w winnym sosie cebulowym
Czas przygotowania: 45 min
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos. Przekrój wzdłuż 3 cebule i pokrój je w cienkie plasterki. 100 g kiełbasy pokrój w najmniejszą kostkę, jaka potrafisz. Wrzuć na patelnię i zrumień na sucho. Dodaj 3 łyżki oleju i wrzuć cebulę rozdrobnioną na pojedyncze paseczki. Dodaj 1 płaską łyżkę cukru i karmelizuj całość przez 5 minut tak, aby cebula była złotego koloru. Wlej 50 ml octu balsamicznego i 100 ml czerwonego wina lub piwa. Gotuj razem 3 minuty i dodaj 200 ml wołowego bulionu. Zredukuj na dużym ogniu przez 8 minut na gęsty sos. Możesz dodać łyżeczkę musztardy z ziarnami gorczycy – do zagęszczenia sosu. Sos dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Polej nim uprzednio przygotowane Pyzy z mięsem PROSTE HISTORIE.
Więcej na prostehistorie.com.pl
PROSTE HISTORIE to gotowanie z kliku składników połączonych w pyszne, domowe danie. To filozofia marki kulinarnej opartej na prostych wartościach i prostych zasadach, to proste składniki i mnóstwo inspiracji kulinarnych. Marka oferuje szeroki wybór produktów mrożonych: warzywa, zupy, owoce, dania mączne i ziemniaczane, z których można przygotować 3-daniowy obiad. Proste Historie – dom, w którym pachnie dobrym jedzeniem.
Marka PROSTE HISTORIE należy do firmy Iglotex S.A. Firma Iglotex SA to czołowy producent oraz dystrybutor żywności mrożonej w Polsce z ponad 30-letnią tradycją. Jako dystrybutor produktów mrożonych firma posiada sieć własnej dystrybucji na terenie kraju, oferuje ponad 3000 produktów, obsługuje kompleksowo 50 tysięcy punktów detalicznych i gastronomicznych, kilkadziesiąt hurtowni i sieci handlowych. Posiada 400 przedstawicieli handlowych i ponad 500 specjalistycznych samochodów – mroźni i chłodni. Firma posiada również 4 nowoczesne zakłady produkcyjne, w których wytwarzane są produkty mrożone i chłodzone. Produkcja prowadzona jest zgodnie z najwyższymi standardami jakościowymi, co potwierdzają najważniejsze certyfikaty: HACCP, BRC oraz IFS. Wysoką jakość i znakomity smak wytwarzanych produktów wielokrotnie doceniała branża oraz konsumenci, przyznając firmie liczne wyróżnienia i nagrody. Produkty firmy Iglotex SA dostępne są nie tylko w Polsce. Zdobywają także uznanie klientów z kilkunastu krajów Europy i świata.