Już w najbliższą sobotę 10 marca wszystkich kawoszy czeka niezwykłe wydarzenie. Na Warszawskim Festiwalu Kawy swoją premierę będzie miała nowa mieszanka ziaren Costa Coffee. Bariści sieci przedstawią także nowy sposób parzenia czarnego napoju bogów.
Zaprezentowana po raz pierwszy podczas III edycji Warszawskiego Festiwalu Kawy mieszanka ziaren pochodzi z Peru. Ten położony nad Oceanem Spokojnym kraj może pochwalić się klimatem, który idealnie sprzyja uprawom kawy i w ostatnich latach znacznie poszerzył tereny przeznaczone pod plantacje. Nowa, przygotowanej specjalnie dla sieci Costa Coffee peruwiańska mieszanka charakteryzuje się delikatnymi nutami kwiatów, cytrusów oraz czekolady, a wszystkie ziarna posiadają certyfikat Rainforest Alliance.
Kawa z dripa
Bariści Costa Coffee zaserwują festiwalowym gościom zarówno kawy z ekspresu ciśnieniowego, jak i te parzone metodami alternatywnymi, w tym stanowiącą nowość w ofercie sieci – kawę z dripa. Jest to specjalny dzbanek, w którym kawę przyrządza się sposobem przelewowym. Odpowiednie jej przygotowanie tą techniką pozwala lepiej wydobyć smak oraz aromat ziaren, stąd też kawa z dripa przyjmuje się na naszym rynku bardzo dobrze. Szykując ją ważne jest korzystanie z jednorodnej mieszanki ziaren. Dlatego bariści Costa Coffee wykorzystają do tego celu peruwiańską nowość, składającą się w 100 proc. z arabiki.
Nie tylko u Braci Jabłkowskich
Można jej będzie skosztować podczas wspomnianego festiwalu, który odbywa się w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ul. Brackiej w godz. 10.00-20.00. ale nie tylko. 14 marca nowe, pochodzące z Peru ziarna zostaną wprowadzone do regularnej sprzedaży we wszystkich kawiarniach sieci Costa Coffee.