Dziś w Food Lab Studio odbyła się premiera najnowszej książki Grzegorza Łapanowskiego „Wzór na smak”. W swojej książce Grzegorz opowiada o połączeniach smakowych, rozszyfrowuje i tłumaczy, w jakie uniwersalne konstelacje łączyć składniki, ale też przedstawia pomysły na nowe, nieoczywiste zestawienia.
Zdjęcia do książki wykonał Krzysztof Kozanowski, stylizacje przygotowała Renata Sierocińska, a piękną szatę graficzną zaprojektowała Joanna Skiba.
Podczas spotkania goście mogli spróbować wyśmienitych potraw, jak również kaw przelewowych od Czarnej Fali.
Wzór na smak, Grzegorz Łapanowski
Oto kolejna książka kulinarna, przygotowana i wydana przez zespół UST. Tym razem będzie o smakach, u tym dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym. O tym, co to jest umami, jaka jest rola konsystencji i kolorów. Z czym połączyć bakłażana, truskawki, ryby. Autorem „Wzoru na smak” jest Grzegorz Łapanowski, zdjęcia wykonał Krzysztof Kozanowski, a niezwykle piękną szatę graficzną opracowała Joanna Skiba.
Grzegorza Łapanowskiego znacie m.in. z warszawskiego Food Lab Studio, z fundacji Szkoła na Widelcu, z telewizji. Wiecie, że gotuje, szkoli kucharzy, pracuje z dzieciakami. Ale pewnie nie wiecie, że Grzegorz od lat notuje w swoim kajecie najlepsze kombinacje składników. O smakach i nowych daniach myśli bez wytchnienia. To kucharz z pasją, wciąż głodny nowych odkryć. Z jego poszukiwań, badań i eksperymentów narodził się pomysł na książkę „Wzór na smak” – jej premiera już na początku kwietnia.
Na tapetę idzie słodki, kwaśny, gorzki, słony, ale też smak umami i tłusty – Łapanowski rzeczowo tłumaczy, jak te smaki na nas „działają” i jak wykorzystać ich moc, żeby stworzyć dania idealne. Wyjaśnia dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym, skąd bierze się „mięsność” umami i na czym polega fenomen kostki rosołowej. Opowiada o roli konsystencji i kolorów w dobieraniu składników, które mają się spotkać na talerzu. O tym, jak z każdego elementu dania przy pomocy kulinarnych
trików można wydobyć to, co najlepsze, jego głębię, charakter. Jak najlepiej potraktować np. pomidora, jak go pokroić, zetrzeć, zmielić, posiekać, upiec, ugotować, udusić. Grzegorz zdradza z czego zrobić doskonałą panierkę i jak przygotować idealnego soczystego kurczaka. Opisuje, jak wydobyć kwintesencję smaku bazylii, tymianku, rozmarynu, szałwii, anyżu, kopru włoskiego, czosnku, cebuli, cytryny, łącząc je z wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną czy rybami.
Łapanowski rozszyfrowuje i tłumaczy najbardziej uniwersalne połączenia smaków, ale też podrzuca pomysły na nowe, nieoczywiste zestawienia. Znajdziecie tu kulinarne opowieści, przepisy i przykłady najlepszych połączeń składników. To książka o spotkaniu smaków. Idealna ściąga dla początkujących, a jednocześnie świetna inspiracja dla zaprawionych w bojach pasjonatów gotowania.
„Wzór na smak”, Grzegorz Łapanowski, Wydawnictwo Full Meal 2017
cena: 79 zł
ilość stron 252
papier offset
okładka twarda ze złotym tłoczeniem
Książkę możecie zakupić na stronie: http://sklep.ustamagazyn.pl/wzor-na-smak-grzegorz-lanapowski