Prawdziwa włoska pizza – jak ją zrobić i rozpoznać

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. To danie kuchni włoskiej można zjeść w każdym zakątku świata. O jego popularności decyduje smak, szybkość przygotowania oraz przystępna cena. Ale czy każdą pizzę można nazwać włoską?

Nello Esposito, włoski szef kuchni restauracji Capri wyjaśnia co w pizzy jest najważniejsze oraz podpowiada jak ją przygotować, by smakowała tak jak w Rzymie czy w Neapolu.

Ciasto to podstawa
– Ile pizzerii, tyle różnych rodzajów pizzy i sposobów jej przygotowywania. Jednak najważniejsze w tym procesie jest ciasto, a właściwie zrobienie odpowiedniego zaczynu z drożdży – mówi mówi Nello Esposito. Ta sztuka wcale nie jest taka trudna. Wystarczy do szklanki z letnią wodą dodać drożdże, łyżeczkę cukru, mąkę i oliwę z oliwek, a potem mieszać całość do momentu, aż zaczyn będzie miał jednolitą konsystencję. Taki zaczyn należy następnie przykryć i odstawiać na 20 minut pod przykryciem. – Pamiętajmy by szklanka, w której przygotowujemy zaczyn była dość wysoka, w przeciwnym razie zawartość może się wylać po urośnięciu – uczula ekspert. Po 20 minutach zaczyn dodajemy do mąki, doprawiamy solą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ważne by wyrabiać je ręcznie, bez korzystania z wałka – podkreśla szef kuchni restauracji Capri. Kiedy połączymy wszystkie składniki i ugnieciemy ciasto na jednolitą konsystencję, przykryjmy je i odstawmy na około 30 min, by wyrosło.

Nie przesadzajmy z dodatkami
Ciasto prawdziwej włoskiej pizzy jest cienkie (jego grubość nie przekracza 3 mm). Charakteryzuje się też ona umiarem w doborze dodatków – wystarczą trzy do czterech. Dzięki dużej ilości ziół, jak oregano, bazylia czy rozmaryn taka pizza kusi aromatem. Dla ostatecznego efektu ważny jest również sposób jej wypiekania – w piecu opalanym drewnem. Oliwa dodana na wierzch wydobywa całą esencję smaków. Co ciekawe, we Włoszech do pizzy nie podaje się sosu pomidorowego, a pomidory pelati. Nie jest ona bowiem twarda ani sucha tylko wilgotna, ale na tyle, że pozostaje chrupiąca.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *