Prawdziwa włoska pizza – jak ją zrobić i rozpoznać

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. To danie kuchni włoskiej można zjeść w każdym zakątku świata. O jego popularności decyduje smak, szybkość przygotowania oraz przystępna cena. Ale czy każdą pizzę można nazwać włoską?

Nello Esposito, włoski szef kuchni restauracji Capri wyjaśnia co w pizzy jest najważniejsze oraz podpowiada jak ją przygotować, by smakowała tak jak w Rzymie czy w Neapolu.

Ciasto to podstawa
– Ile pizzerii, tyle różnych rodzajów pizzy i sposobów jej przygotowywania. Jednak najważniejsze w tym procesie jest ciasto, a właściwie zrobienie odpowiedniego zaczynu z drożdży – mówi mówi Nello Esposito. Ta sztuka wcale nie jest taka trudna. Wystarczy do szklanki z letnią wodą dodać drożdże, łyżeczkę cukru, mąkę i oliwę z oliwek, a potem mieszać całość do momentu, aż zaczyn będzie miał jednolitą konsystencję. Taki zaczyn należy następnie przykryć i odstawiać na 20 minut pod przykryciem. – Pamiętajmy by szklanka, w której przygotowujemy zaczyn była dość wysoka, w przeciwnym razie zawartość może się wylać po urośnięciu – uczula ekspert. Po 20 minutach zaczyn dodajemy do mąki, doprawiamy solą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ważne by wyrabiać je ręcznie, bez korzystania z wałka – podkreśla szef kuchni restauracji Capri. Kiedy połączymy wszystkie składniki i ugnieciemy ciasto na jednolitą konsystencję, przykryjmy je i odstawmy na około 30 min, by wyrosło.

Nie przesadzajmy z dodatkami
Ciasto prawdziwej włoskiej pizzy jest cienkie (jego grubość nie przekracza 3 mm). Charakteryzuje się też ona umiarem w doborze dodatków – wystarczą trzy do czterech. Dzięki dużej ilości ziół, jak oregano, bazylia czy rozmaryn taka pizza kusi aromatem. Dla ostatecznego efektu ważny jest również sposób jej wypiekania – w piecu opalanym drewnem. Oliwa dodana na wierzch wydobywa całą esencję smaków. Co ciekawe, we Włoszech do pizzy nie podaje się sosu pomidorowego, a pomidory pelati. Nie jest ona bowiem twarda ani sucha tylko wilgotna, ale na tyle, że pozostaje chrupiąca.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *