W dniach 19—22 września w stolicy Wielkopolski będzie można skosztować rarytasów niemalże z całej Polski. Na targach Smaki Regionów pojawią się producenci wyrobów tradycyjnych, regionalnych i certyfikowanych. Na stoiskach będzie można spróbować i zakupić chrupiące pieczywo, wyśmienite sery, smażone na piecu powidła, miód z pasieki, tradycyjne nalewki według „receptury babuni”.
Jak co roku, na czas trwania targów zaplanowano wiele atrakcji. Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP przybliży metody wyrobu tradycyjnego pieczywa i zaprosi dzieci do zabawy w piekarza w specjalnie zaaranżowanej minipiekarni. Z kolei Stowarzyszenie Polska Ekologia będzie promować polskie owoce i warzywa. Na stoisku odbędą się spotkania z ekspertami i degustacje wyśmienitych przetworów owoców-warzywnych.
Nie zabraknie tez pokazów kulinarnych i występów artystycznych. Sceną kulinarną zawładną mistrzowie smaku, którzy odkryją sekrety tradycyjnych potrwa Wielkopolski i Pomorza, a na stoisku wydawcy SlowLife Food & Garden kucharze z poznańskich restauracji Avocado i Cucina przeprowadzą nas przez ogród do kuchni inspirując i zachęcając do eksperymentowania z warzywami i owocami. Ciekawostką w tym roku z pewnością będzie prezentacja wyrobów z Chungcheongnam-do, regionu partnerskiego Wielkopolski z Korei Południowej.
Więcej informacji: www.smaki-regionow.pl