Popularne warzywa okiem dietetyka i szefa kuchni

To, że warzywa mają pozytywny wpływ na ludzki organizm nie jest dla nikogo tajemnicą. Dziś weźmy pod lupę trzy z nich: marchewkę, pomidora oraz cebulę i przyjrzymy się im  zarówno pod katem walorów zdrowotnych, jak i kulinarnych.

Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk, a zarazem ekspert ogólnopolskiej kampanii informacyjno-edukacyjnej „Warzywa i owoce – na szczęście!” wyjaśni, co kryje się za kształtem i barwą marchewki, pomidora oraz cebuli. Wyjaśni również jakie składniki w nich zawarte są cenne dla naszego zdrowia. Z kolei Marcin Budynek, szef kuchni i ambasador kampanii podpowie jak nietuzinkowo wykorzystać kulinarny potencjał tych trzech popularnych warzyw.

Marchew – na dobre widzenie
Plasterek marchwi wygląda jak ludzkie oko – źrenica, tęczówka i promieniste linie. Jak się okazuje to podobieństwo nie jest przypadkowe. – Marchewka swój soczyście pomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi, który w organizmie przekształca się w witaminę A – niezbędną w procesach prawidłowego widzenie – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska. Jak niebanalnie podać to powszechnie stosowaną w kuchni warzywo? Marcin Budynek radzi żeby zaserwować je w formie makaronu. – Domowe spaghetti z marchewki z ogrodowym pesto to propozycja idealna dla wszystkich – przekonuje.

Warzywne spaghetti z ogrodowym pesto

Składniki (dla 4 osób): 

  • 150 g marchwi
  • po 200 g papryki czerwonej i zielonej
  • 200 g cukinii
  • 100 ml oleju do smażenia
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g orzechów włoskich prażonych
  • 50 g sera twardego typu parmezan
  • 100 ml oleju do pesto
  • sól
  • pieprz
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

Wykonanie:
Marchew, papryki i cukinię tniemy w długie, cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy świeże zioła (tymianek i rozmaryn) i smażymy ok. minutę, a następnie dodajemy pocięte warzywa. Całość smażymy ok. 3 min., doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki, koper, obrany czosnek, starty na tarce ser typu parmezan i orzechy prażone zalewamy olejem w wysokim, wąskim pojemniku i doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej pasty.

Sposób podania:
Gotowe pesto mieszamy ze smażonymi warzywami i dekorujemy świeżymi ziołami i płatkami sera.

Pomidor – dla spokoju serca
Pomidor, jak serce – ma cztery komory i jest czerwony, a jego jedzenie to doskonały sposób na ochronę tego organu przed chorobą wieńcową oraz zawałem. – Zawarty w pomidorach likopen, nadający im charakterystyczną barwę posiada silne działanie antyoksydacyjne. Skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które powstają również pod wpływem silnego stresu mając negatywny wpływ na pracę serca. Dodatkowo, likopen obniża stężenie tzw. złego cholesterolu, dzięki czemu nie przyczepia się on do ścian naczyń krwionośnych i tym samym zapobiega miażdżycy – podkreśla Agnieszka Piskała-Topczewska. Marcin Budynek także wypowiada się o tym warzywie (a tak właściwie owocu) w samych superlatywach. – Pomidor to prawdziwy król w kuchni. Z pewnością każda gospodyni docenia jego potencjał kulinarny – mówi. Tych, którzy chcieliby podać go domownikom w nieco odmienny sposób zachęca zaś do wypróbowania przepisu na pieczone pomidorki koktajlowe z jogurtem i chipsami z bagietki.

Pieczone pomidorki koktajlowe z jogurtem i chipsami z bagietki

Składniki (dla 4 osób):

  • 600 g pomidorków koktajlowych
  • 1 szt. papryki pepperoni
  • 5 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 6 gałązek oregano
  • 10 szt. liści bazylii
  • olej rzepakowy
  • 600 g jogurtu gęstego typu greckiego
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól
  • pieprz
  • 1 szt. bagietki

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Pomidorki przekładamy do miski, dodajemy pocięty w plasterki czosnek, paprykę pepperoni, dodajemy świeże zioła: tymianek i oregano, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy olejem rzepakowym. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki. Pieczemy ok. 20 min., aż pomidorki zaczną robić się mocno podpieczone. Jogurt mieszamy z posiekaną pietruszką i papryką wędzoną, a następnie wkładamy do lodówki. Bagietkę cienko tniemy i pieczemy w piekarniku ok. 2-3 min., w temperaturze 200°C.

Sposób podania:
Zimny jogurt rozsmarowujemy na środku talerza, robimy wgłębienie i układamy w tym miejscu pieczone pomidorki wraz ze smacznym sosem powstałym podczas pieczenia. Z wierzchu posypujemy liśćmi bazylii i podajemy z chipsami z bagietki.

Cebula – żeby oczyścić organizm
Osoby ciekawe wyglądu pojedynczej komórki ludzkiego organizmu niech przyjrzą się przekrojowi cebuli, która jest niczym jej ogromne powiększenie. Jak to warzywo wpływa na nasze zdrowie? – Dzisiejsze badania pokazują, że związki zawarte w cebuli biorą udział w usuwaniu odpadów ze wszystkich komórek. Jest ona również naturalnym środkiem bakteriobójczym – mówi dietetyczka, dodając, że nieodłącznym towarzyszem cebuli jest czosnek, który wspomaga eliminowanie odpadów i niebezpiecznych wolnych rodników. W kuchni cebula jest wręcz niezbędna. – Zaostrza smak potraw, nadaje im charakteru, ma też szerokie możliwości wykorzystania – wylicza Marcin Budynek, który chętnie dodaję ją do jednej ze swoich ulubionych gęstych zup – kremu z pieczonej dyni i marchwi z grzybami leśnymi. – Istna fuzja smaków i zapachów – zapewnia.

Krem z pieczonej dyni i marchwi z grzybami leśnymi

Składniki (dla 4-6 osób):

  • 1 kg dyni hokaido
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 200 g grzybów leśnych (kurka, borowik, podgrzybek)
  • ½ pęczka zielonej pietrus
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Dynię przecinamy na pół skrapiamy olejem i pieczemy 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C wraz z obraną marchwią. Po upieczeniu, z dyni wyciągamy pestki i rozdrabniamy warzywa. W garnku smażymy cebulę pociętą w drobną kostkę i czosnek, dodajemy przyprawę curry i imbir. Smażymy ok. 3 min., a następnie dodajemy rozdrobnione, upieczone warzywa. Dolewamy bulion i gotujemy ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy śmietanę i doprawiamy. Zupę miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Grzyby rozdrabniamy i smażymy na maśle ok. 4 min. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną pietruszkę i przyprawiamy do smaku.

Sposób podania:
Do głębokiego talerza wlewamy zupę, a na wierzchu układamy smażone grzyby.

Więcej informacji o dobroczynnych właściwościach warzyw i owoców, a także ciekawych przepisów z ich wykorzystaniem można znaleźć na stronie: www.warzywaiowocenaszczescie.pl oraz na profilu kampanii na Facebooku: www.facebook.com/warzywaiowocenaszczescie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *