Miłość dzieci do słodyczy jest powszechna i bezkrytyczna. Rodzice mają już w stosunku do nich mieszane uczucia. Z jednej strony nie chcą odmawiać pociechom przyjemności płynącej z jedzenia łakoci; z drugiej zaś zdają sobie sprawę, że produkty tego typu ze względu na swój skład często są dla nich niewskazane.
Dylemat ten można jednak rozwiązać. Jak? Przygotowując dzieciom słodkości we własnej kuchni! Namawia do tego Jolanta Naklicka-Kleser w swojej najnowszej książce „Zdrowe łakocie”. Pasjonatka gotowania, ale też matka dzieli się ponad 80 pomysłami na pozbawione sztucznych dodatków oraz białego, rafinowanego cukru wersje uwielbianej przez maluchy nutelli, żelków, lizaków, czekolady czy lodów. Znajdziemy tu także mnóstwo pomysłów na niebanalne wypieki różnego rodzaju (np. na bazie ciasta filo). Do tego dochodzi kilkanaście propozycji wartościowych, ale jednocześnie bardzo smakowitych śniadań oraz dań odpowiednich na obiad lub kolację. W książce jest też rozdział poświęcony wegańskim słodkościom przygotowywanym bez użycia masła czy jajek. Nie zabrakło również przepisów na utrzymane w zdrowym duchu przekąski typu chipsy i chrupki.
Prosto, szybko, razem z dziećmi
Wiedząc o tym, że większość współczesnych rodziców jest mocno zapracowana, Jolanta Naklicka-Kleser zadbała żeby jej receptur były proste i ekspresowe w przygotowaniu. Nawet propozycje umieszczone w rozdziale „Na wyjątkowe okazje”, które wymagają nieco więcej zaangażowania udadzą się każdemu, osobom niewprawionym w sztuce kulinarnej również. Co ważne, zdecydowana większość składników stosowanych w przepisach jest powszechnie dostępna. Jolanta Naklicka-Kleser z upodobaniem używa m.in. płatków zbożowych, nasion, orzechów, owoców (tak świeżych jak i suszonych), a także cukru trzcinowego oraz miodu. Autorka przestrzega jednak czytelników, że cały eksperyment, czyli przejście ze słodkości sklepowych na domowe wymaga czasu. Zachęca też, żeby zaangażować w niego dzieci, które staną się mniej sceptyczne wobec zdrowych łakoci, jeśli będą brały w ich tworzeniu czynny udział.
O autorce
Jolanta Naklicka-Kleser – z wykształcenie fizjoterapeutka, prywatnie żona i matka trójki dzieci. Kobieta spełniona i odważna, która kilka lat temu postawiła wszystko na jedną kartę. Z dnia na dzień zrezygnowała z pracy w korporacji, aby sprawdzić się wśród najlepszych kucharzy w II edycji programu MasterChef. Dzięki temu rozpoczęła nowe życie, w którym może robić to, co kocha najbardziej – gotować. Prowadzi studio kulinarne Szkoła Smaku.
O książce
„Zdrowe łakocie” to trzecia po „Lodovo” i „Zdrowe przetwory” książka kulinarna w dorobku Jolanty Naklickiej-Kleser. Liczy 244 strony, ma poręczny format i miękką oprawę. Pozycja ta (podobnie jak dwie poprzednie) ukazała się nakładem Wydawnictwa Zwierciadło w maju br. Można ją kupić na stronie www.sklep.zwierciadlo.pl i w dobrych księgarniach. Sugerowana cena: 39,90 zł.