Śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Jest ono szczególnie istotne w przypadku dzieci, które jednak bywają wybredne. Rodzicom, którzy głowią się nad tym, jak połączyć smak z dobrą wartością odżywczą z pomocą przychodzi firma Sokołów.
By śniadanie serwowane najmłodszy członkom rodziny dobrze spełniło swą rolę, powinno ono zawierać składniki odżywcze, które wspierają efektywną naukę i są niezbędne dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu. W prezentowanych poniżej przepisach na pewno ich nie zabraknie. Wykorzystane w nich produkty z przeznaczonej dla dzieci linii Sokoliki są dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Nie zawierają sztucznych konserwantów i powstają ze sprawdzonego surowca. Delikatne przyprawy zostały dobrane z uwzględnieniem preferencji smakowych najmłodszych konsumentów. Wszystkie posiadają certyfikat Przekreślonego Kłosa, są więc odpowiednie również dla dzieci, które muszą eliminować gluten. Linia obejmuje parówki, które znakomicie smakują podane na ciepło – ugotowane, usmażone czy upieczone. Można z nimi też przygotować pyszne, domowe hot-dogi. Rodzice znajdą w niej także kabanoski wieprzowe w dwóch odsłonach (z dodatkiem indyka oraz z dodatkiem cielęciny), które są wygodną przekąską, ale świetnie sprawdzą się również w sałatkach czy wytrawnych muffinkach, które będą doskonałą propozycją do szkolnej śniadaniówki. Szyneczka Sokoliki (w wersji drobiowej i wieprzowej) to przede wszystkim lubiany dodatek do kanapek. Można jej również użyć do przyrządzenia pasty kanapkowej na bazie jajek czy serka.
Kolorowe szaszłyki z makaronem razowym i parówkami Sokoliki
Składniki:
- 1 garść liści szpinaku/botwinki
- 1 szklanka suchego makaronu żytniego razowego (rurki)
- 1 opakowanie parówek Sokoliki
- 2 papryki spiczaste
- 1 garść żółtych pomidorków koktajlowych
- 1 garść zielonej fasolki szparagowej
- 1 garść czarnych oliwek
- oliwa z oliwek / olej roślinny
Wykonanie:
Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie gotujemy do miękkości przez około 8-10 minut (młoda fasolka ugotuje się nieco szybciej) we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy fasolka będzie już miękka odcedzamy ją i po przestygnięciu kroimy na 2-3 części. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu i przestygnięciu skrapiamy go oliwą/olejem, po czym napełniamy zwiniętymi listkami szpinaku/botwinki. Parówki kroimy zwykłym lub falistym nożem na kawałki około 2 cm długości. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na prostokątne kawałki (ok. 2,5 cm x 1 cm). Oliwki odcedzamy, a pomidorki kroimy na ćwiartki. Na drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie przygotowane składniki. Wszystkie składniki możemy również połączyć ze sobą na półmisku i podać w formie klasycznej sałatki, dodając winegret.
Sałatka śniadaniowa z kabanoskami Sokoliki
Składniki:
- 2 garście roszponki
- 1 opakowanie kabanosków Sokoliki
- 1 nieduża kolba kukurydzy (cukier)
- 12 jajek przepiórczych
- 12 pomidorków truskawkowych
- 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron lub ziołowej oliwy z oliwek
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 1,5 cm długości. Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 2 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy i osuszamy. Pomidorki przekrawamy na ćwiartki. Na talerzach rozkładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy olejem/oliwą oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pomidory z kuskusem i kabanoskami Sokoliki
Składniki na sałatkę:
- 1/3 szklanki suchego kaszy kuskus
- 3 pomidory malinowe
- 1 opakowanie kabanosków Sokoliki
- 1 garść czarnych oliwek
- 1/2 kolby kukurydzy
- 6 rzodkiewek
- 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
- garść listków natki pietruszki
Składniki na dressing:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól, świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Czosnek (jeśli używamy) przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem. Z pomidorów ścinamy kapelusze (na wysokości około 2/3 pomidora), a następnie wydrążamy gniazda nasienne. Środki osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwki odcedzamy i kroimy na plasterki. Rzodkiewki kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka. Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 0,5 cm długości. W szerokiej misce łączymy kaszę z kabanosami, oliwkami, kukurydzą, rzodkiewkami, pestkami słonecznika oraz dressingiem. Pomidory napełniamy sałatką i dekorujemy listkami pietruszki.
Więcej pomysły na posiłki dla najmłodszych można znaleźć na stronie: www: www.sokolow.pl