Wrzesień to czas, kiedy dzieci wracają do szkół, a mamy do codziennych, „okołoszkolnych” obowiązków. Jednym z nich jest szykowanie pociechom drugiego śniadania. Podpowiadamy jak i z czego je skomponować.
Żeby ten posiłek był zdrowy i pożywne to nie może składać się z tzw. zapychaczy, czyli słodkich bułek czy batoników, które tylko dostarczają pustych kalorii. Co więc zapakować maluchowi do lunch boksa, by miał energię na cały dzień? Najprostszą propozycją śniadaniową są kanapki, które wcale nie muszą być nudne. Różnorodność zapewni już sama podstawa kanapki, czyli pieczywo – raz może to być kromka chleba razowego, innym razem grahamka, pszenna bagietka, a nawet chałka. Dodatki też możemy mieszać, sięgając np. po pastę rybną, chudy twarożek czy mozzarellę. Między kromki dobrze jest też włożyć dobrej jakości wędlinę np. polędwicę z kurczaka Żarłaki od firmy Konspol, która jest doskonałym budulcem rosnącego organizmu. Jeśli mamy więcej czasu, to możemy pokusić się o upieczenie dzieciom bułeczek z parówkami z kurczaka (także z serii Żarłaki, charakteryzującej się brakiem glutenu, laktozy i dodanych konserwantów w produktach). Przepis na owe bułeczki, jak również kanapki, które ze pewnością przepadną najmłodszym do gustu podajemy poniżej.
Domowe bułeczki z parówką i sezamem
Składniki na ciasto:
- ½ kg mąki pszennej
- 6 dag drożdży
- 3 jajka
- 1 białko jajka
- 1 szklanka wody
- ½ kostki margaryny
- 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sezamu
Składniki na farsz:
- 1 opakowanie parówek z kurczaka Żarłaki marki Konspol
- kilka plasterków sera żółtego
- ¾ szklanki przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności na kuchence podgrzewamy mleko, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w zaciemnione miejsce, by urósł. Następnie przez sitko przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, margarynę oraz resztę mleka. Cały czas mieszając dodajemy powoli przygotowany wcześniej rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Kiedy ciasto nabierze idealnych rozmiarów, rozwałkowujemy je i kroimy na prostokąty. Na każdym kawałku ciasta rozsmarowujemy przecier pomidorowy, układamy plasterki żółtego sera i parówkę z kurczaka. Całość zwijamy w rulon i układamy na wyłożonej papierem formie. Bułeczki smarujemy białkiem jajka i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 20 minut.
Kolorowe trójkąciki
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
- 2 plastry polędwicy z kurczaka Żarłaki firmy Konspol
- 3 rzodkiewki
- 1 świeży ogórek
- 2 liście sałaty rzymskiej
- 1 pomidor
- starty żółty ser
- serek śmietankowy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jedną kromkę chleba smarujemy serkiem śmietankowym. Następnie układamy na niej liść sałaty, starty żółty ser, plastry pomidora, ogórka, rzodkiewki oraz polędwicę z kurczaka. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie przykrywamy drugą kromkę chleba. Kanapkę kroimy na skos (w trójkąt).