Pomidory, zioła i nic więcej

Co stanowi kwintesencję śródziemnomorskiej kuchni? Oczywiście aromatyczne zioła oraz pełne smaku pomidory. Tylko tyle, albo aż tyle Podravka zamknęła w swoim nowym przecierze.

Bazę produktu stanowią pomidory dojrzewające na żyznych glebach chorwackiego półwyspu Istria. Za sprawą śródziemnomorskiego klimatu oraz słońca są one pełne smaku i aromatu. Podravka zachowuje te walory przetwarzając pomidory w ciągu 24 godzin po zbiorach. W nowym przecierze, który nam prezentuje zostały one wzbogacone o starannie dobrane zioła – rozmaryn i tymianek, również uprawiane w basenie Morza Śródziemnego. Połączenie tych składników daje produkt najwyższej jakości, kryjący w sobie smak i aromat znany m.in. z podróży po Chorwacji, którym możemy cieszyć się przez cały rok. Co ważne, przecier nie zawiera soli ani konserwantów. Idealnie sprawdzi się on w daniach kuchni śródziemnomorskiej, ale także polskiej. Może stanowić bazę zup i sosów do makaronu i ryżu, zapiekanek czy domowej pizzy. Polecany jest także jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych, np. cukinii faszerowanej z pieca (przepis podajemy poniżej). Nowość doskonale uzupełnia aktualną ofertę marki Podravka, w której znajdują się także przecier pomidorowy klasyczny tj. bez dodatków oraz przecier pomidorowy z bazylią. Sugerowana cena 500-gramowegp opakowania typu tetra pack wynosi 3,29 zł.

Cukinia faszerowana z pieca
Składniki:

  • 2 cukinie
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 puszka pomidorów krojonych Podravka 400 g
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego z ziołami śródziemnomorskimi Podravka
  • 100 g sera feta
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka Vegety Natur
  • olej
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć ze środka miąższ (wykorzystać do farszu). Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Dodać mięso mielone z indyka i usmażyć. Następnie dodać pomidory krojone oraz przecier pomidorowy. Dusić około 15 minut na średnim ogniu. Dodać kawałki świeżo wydrążonej cukinii. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić Vegetą Natur. Cukinie faszerować mięsem, na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych oraz kawałki sera feta. Całość oprószyć pieprzem i zapiekać około 20 minut w temperaturze 200°C. Podawać na ciepło.

Więcej przepisów z wykorzystaniem przecieru i innych produktów marki Podravka można znaleźć na stronie: www.podravka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *