Polsko-meksykański pomysł na żywiecką

Podsuszane kiełbasy kojarzą się przede wszystkim z dodatkiem do kanapek. Jednak możliwości ich wykorzystania w kuchni są zdecydowanie szersze. Czas więc je wypróbować. Na początek polecamy kołacze z twarogu z mierzwioną żywiecką (produkowaną w systemie jakości QAFP przez Zakłady Mięsne Łuków), salsą verde i pieczoną pietruszką.

Składniki na kołacze:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki twarogu
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka mąki

Składniki na nadzienie:

  • 200 g kiełbasy żywieckiej w cienkich plastrach
  • 2 pietruszki
  • 100 g tartego sera dojrzewającego

Składniki na salsę verde:

  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 ml sosu sojowego
  • 1/2 strączka papryki chilli
  • 150 ml oleju
  • 30 ml miodu
  • 20 ml octu

Wykonanie:

Wszystkie składniki salsy miksujemy na gładką masę i zabieramy się za kołacze. Białko ubijamy na sztywną pianę. Resztę składników mieszamy i łączymy do uzyskania jednolitej puszystej masy. Gotowe ciasto wykładamy w postaci małych placków na patelnię teflonową  i grillujemy po 1,5 min z każdej strony. Pietruszkę obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, następnie obgotowujemy je przez 3 minuty, nagrzewamy piekarnik do 200 i pieczemy do zrumienienia, pieczemy w 200 °do zrumienienia. Pietruszki wyjmujemy i lekko studzimy. Gotowe placki smarujemy obficie salsą, wykładamy plastry żywieckiej, pieczoną pietruszkę i posypujemy tartym serem. Podajemy składając na pół.

Mięso, przyprawy i tradycyjna obróbka

Wykorzystana w przepisie żywiecka jest wędliną wysokiej jakości, o czym świadczy certyfikat QAFP. Każde 100 g tego wyrobu powstaje ze 111 g mięsa wieprzowego. Do jego produkcji nie używa się zaś żadnych polepszaczy, wypełniaczy ani konserwantów. Wyjątkowy smak tej grubo rozdrobnionej kiełbasie nadają wędzenie, parzenie i podsuszanie oraz unikalna mieszanka przypraw.

Producent: Zakłady Mięsne Łuków

Więcej informacji na stronach: www.zmlukow.pl oraz www.odadojakosci.pl

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *