Podsuszane kiełbasy kojarzą się przede wszystkim z dodatkiem do kanapek. Jednak możliwości ich wykorzystania w kuchni są zdecydowanie szersze. Czas więc je wypróbować. Na początek polecamy kołacze z twarogu z mierzwioną żywiecką (produkowaną w systemie jakości QAFP przez Zakłady Mięsne Łuków), salsą verde i pieczoną pietruszką.
- 1 jajko
- 3 łyżki twarogu
- szczypta soli i pieprzu
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka mąki
Składniki na nadzienie:
- 200 g kiełbasy żywieckiej w cienkich plastrach
- 2 pietruszki
- 100 g tartego sera dojrzewającego
Składniki na salsę verde:
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 30 ml sosu sojowego
- 1/2 strączka papryki chilli
- 150 ml oleju
- 30 ml miodu
- 20 ml octu
Wykonanie:
Wszystkie składniki salsy miksujemy na gładką masę i zabieramy się za kołacze. Białko ubijamy na sztywną pianę. Resztę składników mieszamy i łączymy do uzyskania jednolitej puszystej masy. Gotowe ciasto wykładamy w postaci małych placków na patelnię teflonową i grillujemy po 1,5 min z każdej strony. Pietruszkę obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, następnie obgotowujemy je przez 3 minuty, nagrzewamy piekarnik do 200 i pieczemy do zrumienienia, pieczemy w 200 °do zrumienienia. Pietruszki wyjmujemy i lekko studzimy. Gotowe placki smarujemy obficie salsą, wykładamy plastry żywieckiej, pieczoną pietruszkę i posypujemy tartym serem. Podajemy składając na pół.
Mięso, przyprawy i tradycyjna obróbka
Wykorzystana w przepisie żywiecka jest wędliną wysokiej jakości, o czym świadczy certyfikat QAFP. Każde 100 g tego wyrobu powstaje ze 111 g mięsa wieprzowego. Do jego produkcji nie używa się zaś żadnych polepszaczy, wypełniaczy ani konserwantów. Wyjątkowy smak tej grubo rozdrobnionej kiełbasie nadają wędzenie, parzenie i podsuszanie oraz unikalna mieszanka przypraw.
Producent: Zakłady Mięsne Łuków
Więcej informacji na stronach: www.zmlukow.pl oraz www.odadojakosci.pl