Zastanawiacie się skąd pochodzą bakalie? Chcielibyście wiedzieć na co zwrócić uwagę kupując bakalie w w pobliskim sklepie? Zachęcamy Was do przeczytania poniższego artykułu, dzięki któremu poznacie odpowiedź na te i inne pytania.
Kasia Bujakiewicz, znana aktorka i promotorka zdrowego stylu życia, została ambasadorką marki Bakalland. W ramach rozpoczętej kampanii wyruszyła w niezwykle inspirującą podróż po plantacjach bakalii Bakalland, aby odkryć tajemnice tego świata. Okazuje się, że świat bakalii jest pełen słońca i pozytywnej energii.
Ambasadorka podróżowała śladami 5 bakalii: żurawiny, śliwki, migdała, rodzynki i moreli. Swoją opowieść rozpoczyna od słonecznej Turcji, w której dojrzewają najsłodsze morele i winogrona. Następnie przenosi się do USA, aby pokazać, jak pięknie wyglądają zbiory żurawiny oraz ile kryją w sobie cennych składników. Zdradza nam również sekret soczystej śliwki czy chrupiących migdałów pochodzących z Kalifornii. Przy okazji przekonuje się, że bakalie to nie tylko znakomity dodatek do ciast, ale także pomysł na codzienną, zdrową przekąskę. Niezwykle ważne jest, aby bakalie były dobrej jakości, bo tylko wtedy są pełnowartościowe.
Państwa basenu Morza Śródziemnego przepełnione są rozmaitościami, także sprzecznościami, ale przede wszystkim są to obszary o niezwykłej kulturze i przepięknych widokach. To właśnie stąd pochodzą najlepszej jakości rodzynki sułtańskie Bakalland.
W słonecznej Turcji, która jest liderem w produkcji naturalnie suszonych rodzynek, rozpościerają się niezwykłe plantacje winorośli, gdzie wyrastają soczyste kiście słodkich winogron. Smak natury za każdym razem!
Najwyższa jakość to …
Najlepsze rodzynki to te miękkie i elastyczne, co świadczy o ich świeżości i soczystości. Owoce winorośli suszone są w całości naturalnie na słońcu, dzięki czemu są bardzo słodkie. Najlepszym wyróżnikiem jakości rodzynek Bakalland jest ich jednolity kolor, owalny kształt, zbliżona wielkość oraz naturalna słodycz, bez żadnych dodatków.
Morele Bakalland
Tureckie słońce otula ciepłymi promieniami malownicze pejzaże bezkresnych morelowych drzew i krzewów. Do Europy te soczyste przekąski trafiły z terenów Armenii, skąd do Grecji sprowadził je Aleksander Wielki. Obecnie to Malatya jest światową stolicą tych soczystych owoców. Aromatyczne i delikatne, suszące się na słońcu morele, to charakterystyczne widoki we wschodniej części kraju. Równie rozpoznawalne są wysokie, prawie 15 metrowe drzewa mieniące się rumianymi owocami… kuszącymi swym zapachem i smakiem. Każdego roku, w upalne, wakacyjne miesiące te spokojne i kameralne miejsce przeobraża się w prawdziwy owocowy festiwal, którego tematem przewodnim jest nasz aromatyczny bohater – morela.
Najwyższa jakość to …
Miękka, mięsista skórka i słodki smak to sekret moreli Bakalland. Duże i sprężyste owoce, dojrzewające w pełnym słońcu, pozawalają przez cały rok rozkoszować się smakiem i wspomnieniami z wakacyjnych podróży. Po tym poznacie najlepszą jakości moreli Bakalland.
Migdały Bakalland
Kolejna, niezapomniana podróż Kasi Bujakiewicz to wyprawa na plantację drzew migdałowych. Słoneczna Kalifornia to światowa stolica tych delikatnych i aromatycznych orzechów. Tutaj rozpościerają się hektary rozłożystych drzew i krzewów migdałowych. Wczesna wiosna prezentuje ich najpiękniejsze oblicze, kiedy to migdałowce obsypują się milionami biało-różowych kwiatów. Widoki po prostu urzekające!
Najwyższa jakość to…
Migdały Bakalland pochodzą z gatunku Non Pareil, cechującego się najwyższą jakością surowca i uznawanego za najsmaczniejszy wśród migdałów. Dojrzewają w gorącym słońcu Kalifornii, a następnie są starannie zbierane i selekcjonowane. Czy wiecie jak wybierać migdały najlepszej jakości? Te najszlachetniejsze mają gładką, pomarańczową skórkę, a przy tym są bardzo chrupiące. Aby migdały na dłużej zachowały świeżość najlepiej przechowywać je w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Żurawina Bakalland
Kolejna podróż Katarzyny Bujakiewicz za ocean dotyczy malowniczych plantacji żurawiny. Tym razem wycieczka skierowana jest do stanu Massachusetts w USA, skąd pochodzi najwyższej jakości, soczysta żurawina Bakalland. Przepiękne krzewy żurawinowe rozciągające się na terenach bagiennych zachwycają nie tylko soczystością dojrzewających owoców, ale przede wszystkim przepięknymi odcieniami czerwieni. Niespotykany widok unoszącej się na wodzie żurawiny podczas zbiorów, może pozostać na długo w pamięci.
Najwyższa jakość to…
Dobrej jakości żurawinę najlepiej poznać po wielkości i kształcie suszonych owoców. Przede wszystkim owoce żurawiny powinny być całe, jędrne i pełne soków. Owalne, delikatnie pomarszczone kuleczki od Bakalland zachowują naturalny sok, co świadczy o ich najwyższej jakości. Dzięki temu, że owoce suszone są w całości, utrzymują intensywny kolor, jędrność, smak i niepowtarzalny aromat.
Śliwka Bakalland
Tym razem główną bohaterką podróży jest soczysta, pyszna i aromatyczna śliwka. Rozłożyste, intensywnie zielone sady tych niezwykłych owoców urzekają od pierwszej chwili. Podróż po plantacji śliwek może okazać się bardzo pouczającą wyprawą bogatą w malownicze krajobrazy rozłożystych drzew i owocach o intensywnym kolorze i słodkim aromacie.
Najwyższa jakość to …
Śliwka Bakalland to niezwykła odmiana Ashlock, wyróżniająca się najwyższą jakością. Czy wiecie co jest najważniejsze, by śliwki zachowały wszystkie wartości odżywcze? Najważniejszą rolę odgrywa sposób ich drylowania – jedno nakłucie nie tylko usuwa pestkę, ale przede wszystkim pozwala zachować miąższ i jędrność owocu. Dzięki temu zachowują również owalny, jednolity kształt. To smaczna i pożywna przekąska o soczystym i słodkim smaku.