Podpłomyki, które zasmakują nawet niejadkom

Dania dla dzieci powinny być różnorodne i ciekawie podane. Dzięki bogactwu kolorów i kształtów na talerzu zachęcimy do poznawania nowych smaków nawet niejadka. To zadanie doskonale spełnią podpłomyki z awokado i grillowaną cukinią.

Domowej roboty pszenne placki podane z mnóstwem warzyw, oscypkiem i jajkiem to dobry pomysł na obiad lub kolację. Efektownie wyglądające, bogate w wartości odżywcze danie posmakuje nie tylko młodszym, ale też starszym domownikom.

Podpłomyki z awokado i grillowaną cukinią

Składniki (na 4 porcje):

Podpłomyki:

  • 150 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
  • 125 ml gorącej wody Mama i ja
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 awokado
  • 2 pomidory
  • 1/2 średniej cebuli, np. czerwonej
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy bądź oleju
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 jajka
  • 2 serki typu oscypek
  • sól, pieprz
  • garść ulubionych ziół (np. kolendra, natka pietruszki, bazylia, koperek)

Wykonanie:
Przy pomocy widelca łączymy składniki na podpłomyki. Następnie ciasto wyrabiamy 1–2 minuty ręką, a następnie przykrywamy ściereczką. Obrane awokado kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem cytrynowym. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do awokado. Czosnek obieramy, ścieramy i wraz z oliwą lub olejem dokładamy do warzyw. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w plastry i grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Oscypka kroimy w cienkie plasterki. Ciasto dzielimy na 8 części i każdą z nich rozwałkowujemy, podsypując mąką, na bardzo cienkie placki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy placki przez około 30 sekund z obu stron. Rozgrzewamy masło i smażymy jajka. Podpłomyki podajemy z porcją salsy z awokado, z cukinią, jajkami, serem i ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *