Płatki drożdżowe zamiast parmezanu

Osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej sięgają po nie coraz częściej. Są źródłem witamin z grupy B, wzbogacają dania w białko i charakteryzują się ciekawym, serowo-orzechowym smakiem. O czym mowa? O płatkach drożdżowych od firmy Orzeszek.

Produkt powstaje z nieaktywnych drożdży, dzięki czemu jest bezpieczny dla zdrowia. Nie fermentuje w organizmie, dlatego może być spożywany w formie surowej. Płatki drożdżowe są bogate w białko, błonnik i witaminy z grupy B. Jednocześnie zawierają niewielką ilość tłuszczu i nie mają w składzie konserwantów oraz cukru. Poza weganami i wegetarianami poleca się je także osobom, które maja problemy z trądzikiem, chcą wzmocnić odporność oraz obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi. Płatki drożdżowe mogą być używane jako zagęszczać albo dodatek smakowy do zup, sosów, past, pasztetów, wegańskich kotletów czy koktajli. Sprawdzą się również w roli posypki np. do kanapek, sałatek oraz dań z makaronem, ziemniakami i innymi warzywami. 25-gramowe opakowanie kosztuje 2,50 zł.

Zainspiruj się

.Ponieważ płatki drożdżowe to na polskim rynku produkt stosunkowo nowy, firma Orzeszek podsuwa kilka przepisów na ich wykorzystanie w kuchni.
Sos „serowy”, czyli wegański parmezan: Blendujemy 5 łyżek płatków drożdżowych ze 100 g orzechów nerkowca, dodajemy szczyptę soli i suszonego czosnku. Posypujemy dowolnie przygotowany makaron.
Sos „ser” z ziemniaka: Kilka ziemniaków gotujemy do miękkości, dodajemy 3-4 łyżki płatków drożdżowych, sól i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Powstały sos dobrze smakuje np. z krakersami, sprawdza się jako dodatek do makaronów czy surowych warzyw.
Pasta „serowa” z awokado: Jedno awokado blendujemy z łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką płatków drożdżowych, dodajemy sól, pieprz, opcjonalnie chili. Gotową pastę posypujemy szczypiorkiem.

Więcej informacji na stronie: www.orzeszek.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *