PKHALI, CZYLI GRUZIŃSKIE KULKI Z WARZYW

Sezon na przyjęcia w ogrodzie w pełni. Podczas takich imprez królują lekkie, kolorowe przekąski. Oryginalnych pomysłów na nie postanowiliśmy poszukać w Gruzji i oto na co trafiliśmy.

Jedną z tradycyjnych tamtejszych przekąsek, która bez wątpienia zaskoczy gości będzie pkhali, czyli kulki z posiekanych warzyw. Stanowią one kwintesencją gruzińskiej kuchni, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem potraw. Jak się okazuje ich zrobienie wcale nie jest takie trudne.

Pkhali z buraków
Składniki:

  • 500 g buraków
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki suszonego cząbru
  • garść pestek granatu
  • świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
  • garść świeżej pietruszki
  • garść świeżej kolendry

Przygotowanie:
Buraki dokładnie umyj. Następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz w piekarniku o temperaturze 180°C przez 60-90 minut (do momentu, aż buraki będą miękkie). Poczekaj aż warzywa ostygną, obierz je i drobno zetrzyj. W tym czasie do robota kuchennego (lub blendera) wrzuć orzechy włoskie, ząbki czosnku i szczyptę soli. Miksuj, aż ze składników powstanie pasta. Dodaj posiekane liście kolendry i natkę pietruszki. W dużej misce wymieszaj starte buraki, pastę orzechowo-czosnkowo-ziołową i resztę składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Z tak powstałej masy uformuj małe kulki i umieść je na talerzu. Udekoruj pestkami granatu i cienko pokrojoną czerwoną cebulą.

Rada:
Jako że przekąska jest gruzińska, to najlepiej smakowała będzie podana z produkowanym w tym kraju (dokładnie w regionie Kacheti – Telawi) lekkim białym winem Marani Alazani Valley. Posiada on świeży i harmonijny smak, w którym wyczuwalna jest kandyzowana skórka pigwy. Na jego intrygujący bukiet składają się zaś aromaty prażonych orzechów oraz dojrzałych jabłek z dodatkiem pigwy i melona. Cena za butelkę: ok. 38,00 zł.

Więcej informacji na stronie: www.marani.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *