Sezon na przyjęcia w ogrodzie w pełni. Podczas takich imprez królują lekkie, kolorowe przekąski. Oryginalnych pomysłów na nie postanowiliśmy poszukać w Gruzji i oto na co trafiliśmy.
Jedną z tradycyjnych tamtejszych przekąsek, która bez wątpienia zaskoczy gości będzie pkhali, czyli kulki z posiekanych warzyw. Stanowią one kwintesencją gruzińskiej kuchni, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem potraw. Jak się okazuje ich zrobienie wcale nie jest takie trudne.
Pkhali z buraków
Składniki:
- 500 g buraków
- 100 g orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki suszonego cząbru
- garść pestek granatu
- świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
- garść świeżej pietruszki
- garść świeżej kolendry
Przygotowanie:
Buraki dokładnie umyj. Następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz w piekarniku o temperaturze 180°C przez 60-90 minut (do momentu, aż buraki będą miękkie). Poczekaj aż warzywa ostygną, obierz je i drobno zetrzyj. W tym czasie do robota kuchennego (lub blendera) wrzuć orzechy włoskie, ząbki czosnku i szczyptę soli. Miksuj, aż ze składników powstanie pasta. Dodaj posiekane liście kolendry i natkę pietruszki. W dużej misce wymieszaj starte buraki, pastę orzechowo-czosnkowo-ziołową i resztę składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Z tak powstałej masy uformuj małe kulki i umieść je na talerzu. Udekoruj pestkami granatu i cienko pokrojoną czerwoną cebulą.
Rada:
Jako że przekąska jest gruzińska, to najlepiej smakowała będzie podana z produkowanym w tym kraju (dokładnie w regionie Kacheti – Telawi) lekkim białym winem Marani Alazani Valley. Posiada on świeży i harmonijny smak, w którym wyczuwalna jest kandyzowana skórka pigwy. Na jego intrygujący bukiet składają się zaś aromaty prażonych orzechów oraz dojrzałych jabłek z dodatkiem pigwy i melona. Cena za butelkę: ok. 38,00 zł.
Więcej informacji na stronie: www.marani.com.pl