Pizzeria w domu? Czemu nie

Pizzę, której międzynarodowy dzień dziś obchodzimy z łatwością można przygotować samodzielnie. Domowym wariantom smaku i aromatu najłatwiej dodać za pomocą gotowej mieszanki marki Galeo, która zawiera kompozycję aromatycznych ziół typowych dla kuchni włoskiej, takich jak bazylia, oregano i kolendra, a także granulowany czosnek. Wszystko to zaostrzone zostało nutką chili. Dzięki wspomnianej mieszance prawdziwie południowego charakteru nabierze nie tylko pizza, ale również zapiekanki na bazie makaronu. Wróćmy jednak do pizzy.

Od zwykłego placka do międzynarodowej sławy
Korzenie tej potrawy sięgają starożytności, a według niektórych nawet prehistorii. Jej początkiem były po prostu płaskie, pieczone placki. W starożytnej Grecji były jedzone z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół, i właśnie w takiej formie trafiły do Rzymian. W Italii popularne stały się również wersje z serem i anchovies oraz z rybami. Początkowo serwowano je bez sosu pomidorowego (pizza bianca). Kiedy we Włoszech pojawiły się pomidory, powstały wersje z sosem (pizza rossa). Międzynarodową sławę pizza, początkowo kojarząca się z tanim jedzeniem, zdobyła dopiero w XX wieku. Dziś danie to jest znane i lubiana na całym świecie. Co ciekawe, Polacy równie chętnie kupują je w lokalu, jak i przygotowują samodzielnie w domu. Jeśli zdecydujecie się na tę drugą opcję możecie skorzystać z poniższego przepisu.

Domowa pizza we włoskim stylu
Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 g suszonych drożdży
  • 2 pełne łyżki oliwy
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy i zapiekanek Galeo
  • 0,5 szklanki bardzo zimnej wody
  • oliwa do posmarowania blachy
  • ulubione dodatki

Składniki na sos:

  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • przyprawa do pizzy i zapiekanek Galeo
  • łyżka oliwy

Wykonanie:
Do mąki dodajemy drożdże, oliwę, przyprawę oraz wodę, a następnie zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu przez godzinę trzymamy je w temperaturze pokojowej pod ściereczką. Wykładamy ciasto na Blachę (o wymiarach ok. 35 x 40 cm) smarujemy olejem, wykładamy na nią ciasto, skrapiamy je oliwą, wzbogacamy ulubionymi dodatkami i pieczemy w maksymalnie nagrzanym piekarniku z termoobiegiem przez ok. 10 minut (czas zależy od mocy piecyka). Jeśli decydujemy się na przygotowanie pizzy rossa, pomidory z puszki, doprawiamy do smaku przyprawą oraz dodajemy oliwy. Otrzymany w ten sposób sos można zblendować.

Rady:
*Najlepsze efekty uzyskamy łącząc dwa rodzaje mąki, np. semolinę (mąkę z pszenicy twardej) oraz mąkę pszenną typu „550” (z pszenicy zwyczajnej).
**Ciasto do pizzy najlepiej przygotować minimum dzień wcześniej, żeby ulotniły się z niego wszystkie pęcherzyki powietrza. Po wyrobieniu przez godzinę trzymamy je w temperaturze pokojowej pod ściereczką, a potem w lodówce w zamkniętym pojemniku wielkości dwa razy większej od objętości ciasta. Jeżeli przygotowujesz ciasto na kilka placków, do wyrośnięcia odstaw je już poporcjowane.

Gdzie kupisz przyprawę?
Mieszanka do pizzy i zapiekanek Galeo dostępna jest małych, średnich oraz dużych sklepach spożywczych na terenie całego kraju. Torebka zawierającą 12 g gotowej mieszanki kosztuje ok. 1,30 zł. Marka Galeo należy do światowego lidera w branży przypraw – firmy McCormick.

Więcej informacji na stronie www.galeo.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *