Piknikowe tartaletki na słono

Letnie dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jedną z przyjemniejszych form aktywności w plenerze jest wycieczka rowerowa. Wybierając się na nią warto zaopatrzyć się w sycące przekąski.

Ich gama nie musi ograniczać się do batonów, bakalii czy kanapek. Propozycją pożywną, smaczną, a przede wszystkim ciekawszą od tradycyjnych przekąsek są zrobione samodzielnie tartaletki z kiełbaskami. Można je łatwo zapakować i zjeść bez użycia sztućców, dostarczając sobie energii na dalszą drogę. Połączenie kruchego ciasta z wytrawnymi dodatkami na pewno podbije wiele serc i żołądków (nie tylko rowerzystów).

fot.: Orchidea Creative Group

Tartaletki z kiełbaskami od Bergera
Składniki na ciasto:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • żółtko
  • łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 3 kiełbaski Ślązaczki marki Berger
  • ser mozzarella
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • białko z jednego jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia do dekoracji

Wykonanie:
Mąkę przesiać, a następnie zagnieść z żółtkiem, pokrojonym masłem, śmietaną i solą, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owinąć folią i włożyć na 15 minut do zamrażalnika. Kiełbaski i mozzarellę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Śmietanę wymieszać z białkiem, doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem. Wysmarowane tłuszczem foremki na tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta. Piec 10 min w temperaturze 200°C. Następnie wyjąć foremki i wypełnić je kiełbasą, pomidorkami i mozzarellą. Całość zalać śmietaną z białkiem, a następnie ponownie umieścić w piekarniku na 15 minut. Tartaletki można podawać na ciepło lub zimno, z delikatnym sosem czosnkowym oraz świeżą bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *