Oczekiwanie na wiosnę pełne pikanterii

Choć prognozy mówią, że w najbliższych dniach będzie nieco cieplej, to na wiosnę musimy jeszcze trochę poczekać. Zanim nadejdzie zapewne nie raz zmarzniemy, a co rozgrzewa lepiej niż ciepły posiłek z dodatkiem pikantnych przypraw? W tej roli mogą wystąpić grzanki lub tarta z harrisą (popularną w kuchni arabskiej ostrą pastą z papryczek chili). Większy głód zaspokoi danie, któremu niesłusznie przypisuje się meksykański rodowód, bo tak naprawdę pochodzi z Teksasu. Mowa o chilli con carne.

Grzanki z pastą harissa
Składniki:

  • bagietka
  • oliwa
  • czosnek
  • pasta harissa marki Sandra
  • tarta mozzarella
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Oliwę zmieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną harissy (dodając jej do oliwy koniecznie próbuj mieszanki, aby uzyskać pasująca ci ostrość), dopraw solą i pierzem do smaku. Tak powstałą pastą posmaruj bagietki. Następnie posyp je mozzarellą i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut (do momentu, aż pieczywo się zarumieni, a ser rozpuści).

Pikantna tarta
Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pasta harissa marki Sandra
  • ser ricotta
  • szczypiorek
  • pomidorki koktajlowe
  • tarty parmezan
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ciasto wyłóż na dno formy do tarty. Przykryj drugą formą i wysyp na nią np. groch – tak, aby obciążyć ciasto – w ten sposób pozostanie płaskie. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie wymieszaj ricottę z posiekanym szczypiorkiem, parmezanem i pastą harissa. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Masę serową wyłóż na tarte, wyrównaj, a na jej wierzchu ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piecz przez ok. 20 minut. Upieczoną tarte posyp natką pietruszki.

Chilli con carne

Składniki:

  • ½ kg mielonej wołowiny
  • puszka czerwonej fasoli marki Sandra
  • puszka kukurydzy marki Sandra
  • pomidory krojone marki Sandra
  • papryka czerwona w kostce marki Sandra
  • cebula
  • mała papryczka jalapeno
  • łyżeczka kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • łyżeczka chilli
  • suszone oregano
  • 1 szklanka bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, kumin, jalapeno i mięso. Gdy mięso się zarumieni dodaj bulion i pomidory. Dopraw solą i pieprzem, dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę. Gotuj do momentu, aż woda odparuje. Można podawać samodzielnie lub z ryżem.

Autorami zamieszczonych powyżej przepisów są eksperci pracujący dla marki Sandra, której właścicielem jest firma Levant Foods. Więcej informacji na stronie www.levant.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *