Oczekiwanie na wiosnę pełne pikanterii

Choć prognozy mówią, że w najbliższych dniach będzie nieco cieplej, to na wiosnę musimy jeszcze trochę poczekać. Zanim nadejdzie zapewne nie raz zmarzniemy, a co rozgrzewa lepiej niż ciepły posiłek z dodatkiem pikantnych przypraw? W tej roli mogą wystąpić grzanki lub tarta z harrisą (popularną w kuchni arabskiej ostrą pastą z papryczek chili). Większy głód zaspokoi danie, któremu niesłusznie przypisuje się meksykański rodowód, bo tak naprawdę pochodzi z Teksasu. Mowa o chilli con carne.

Grzanki z pastą harissa
Składniki:

  • bagietka
  • oliwa
  • czosnek
  • pasta harissa marki Sandra
  • tarta mozzarella
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Oliwę zmieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną harissy (dodając jej do oliwy koniecznie próbuj mieszanki, aby uzyskać pasująca ci ostrość), dopraw solą i pierzem do smaku. Tak powstałą pastą posmaruj bagietki. Następnie posyp je mozzarellą i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut (do momentu, aż pieczywo się zarumieni, a ser rozpuści).

Pikantna tarta
Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pasta harissa marki Sandra
  • ser ricotta
  • szczypiorek
  • pomidorki koktajlowe
  • tarty parmezan
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ciasto wyłóż na dno formy do tarty. Przykryj drugą formą i wysyp na nią np. groch – tak, aby obciążyć ciasto – w ten sposób pozostanie płaskie. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie wymieszaj ricottę z posiekanym szczypiorkiem, parmezanem i pastą harissa. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Masę serową wyłóż na tarte, wyrównaj, a na jej wierzchu ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piecz przez ok. 20 minut. Upieczoną tarte posyp natką pietruszki.

Chilli con carne

Składniki:

  • ½ kg mielonej wołowiny
  • puszka czerwonej fasoli marki Sandra
  • puszka kukurydzy marki Sandra
  • pomidory krojone marki Sandra
  • papryka czerwona w kostce marki Sandra
  • cebula
  • mała papryczka jalapeno
  • łyżeczka kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • łyżeczka chilli
  • suszone oregano
  • 1 szklanka bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, kumin, jalapeno i mięso. Gdy mięso się zarumieni dodaj bulion i pomidory. Dopraw solą i pieprzem, dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę. Gotuj do momentu, aż woda odparuje. Można podawać samodzielnie lub z ryżem.

Autorami zamieszczonych powyżej przepisów są eksperci pracujący dla marki Sandra, której właścicielem jest firma Levant Foods. Więcej informacji na stronie www.levant.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *