Choć prognozy mówią, że w najbliższych dniach będzie nieco cieplej, to na wiosnę musimy jeszcze trochę poczekać. Zanim nadejdzie zapewne nie raz zmarzniemy, a co rozgrzewa lepiej niż ciepły posiłek z dodatkiem pikantnych przypraw? W tej roli mogą wystąpić grzanki lub tarta z harrisą (popularną w kuchni arabskiej ostrą pastą z papryczek chili). Większy głód zaspokoi danie, któremu niesłusznie przypisuje się meksykański rodowód, bo tak naprawdę pochodzi z Teksasu. Mowa o chilli con carne.
Grzanki z pastą harissa
Składniki:
- bagietka
- oliwa
- czosnek
- pasta harissa marki Sandra
- tarta mozzarella
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Oliwę zmieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną harissy (dodając jej do oliwy koniecznie próbuj mieszanki, aby uzyskać pasująca ci ostrość), dopraw solą i pierzem do smaku. Tak powstałą pastą posmaruj bagietki. Następnie posyp je mozzarellą i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut (do momentu, aż pieczywo się zarumieni, a ser rozpuści).
- opakowanie ciasta francuskiego
- pasta harissa marki Sandra
- ser ricotta
- szczypiorek
- pomidorki koktajlowe
- tarty parmezan
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciasto wyłóż na dno formy do tarty. Przykryj drugą formą i wysyp na nią np. groch – tak, aby obciążyć ciasto – w ten sposób pozostanie płaskie. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie wymieszaj ricottę z posiekanym szczypiorkiem, parmezanem i pastą harissa. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Masę serową wyłóż na tarte, wyrównaj, a na jej wierzchu ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piecz przez ok. 20 minut. Upieczoną tarte posyp natką pietruszki.
Składniki:
- ½ kg mielonej wołowiny
- puszka czerwonej fasoli marki Sandra
- puszka kukurydzy marki Sandra
- pomidory krojone marki Sandra
- papryka czerwona w kostce marki Sandra
- cebula
- mała papryczka jalapeno
- łyżeczka kuminu
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- łyżeczka chilli
- suszone oregano
- 1 szklanka bulionu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, kumin, jalapeno i mięso. Gdy mięso się zarumieni dodaj bulion i pomidory. Dopraw solą i pieprzem, dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę. Gotuj do momentu, aż woda odparuje. Można podawać samodzielnie lub z ryżem.
Autorami zamieszczonych powyżej przepisów są eksperci pracujący dla marki Sandra, której właścicielem jest firma Levant Foods. Więcej informacji na stronie www.levant.pl