Co dać dziecku na śniadanie? To pytanie wraca teraz w wielu domach. Tym, którzy je sobie zadają podajemy przepis na niebanalne naleśniki autorstwa Roberta Muzyczki, szefa kuchni dworu Korona Karkonoszy oraz eksperta kulinarnego OSM Piątnica.
Pierwszy posiłek powinien być nie tylko pożywny i zdrowy, ale też podany w niecodziennej formie. Aby szybko urozmaicić tradycyjne naleśniki zamiast zwykłego mleka, możemy dodać do nich mleko czekoladowe. W połączeniu z kremem mascarpone i owocami (np. jagodami), będzie to pyszne danie, które w kilka chwil zniknie z talerza.
Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami
- 700 ml mleka czekoladowego OSM Piątnica
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 500 ml śmietanki słodkiej 36% OSM Piątnica
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone OSM Piątnica
- 1 szklanka świeżych jagód
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Do mleka czekoladowego dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać rózgą tak, żeby nie było grudek. Usmażyć na patelni naleśniki, smarując za każdym razem rozgrzaną patelnię olejem. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na naleśniki, posypać jagodami i złożyć w kopertę lub rulon.
Więcej informacji o produktach OSM Piątnica na stronie: www.piatnica.com.pl