Zupy często goszczą na stołach Polaków. Dzięki nim w naszej diecie pojawiają się nie tylko zdrowe warzywa, ale i aromatyczne przyprawy. Zupy są też proste w wykonaniu, bardzo sycące, pożywne i natychmiastowo rozgrzewają. W chłodne dni ten ostatni ich walor jest nie do przecenienia.
Szukając pomysłów na jesienne zupy warto zainspirować się otaczając nas przyrodą. Spacerując czy wyglądając przez okno widzimy różnobarwne liście – niektóre jeszcze na drzewach, niektóre już na chodnikach. Jest żółto, czerwono, pomarańczowo i zielono na zmianę. Niech te kolory zapanują również w naszym menu. Oto przepisy na trzy nietuzinkowe zupy, którym te barwy do niego wprowadzą.
Grzybowa na białym winie
Składniki (na 3-4 porcje):
• makaron Lubella Jajeczna wstążki
• 1,5 litra rosołu lub bulionu
• 30 g suszonych podgrzybków
• 1 mała cebula
• 50 ml białego wytrawnego wina
• 150 ml śmietanki 30%
• 30 g masła klarowanego
• szczypta soli i pieprzu do smaku
• posiekana natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Grzyby zalać 1/2 litra wrzącej wody, zakryć i odstawić na 30 minut, następnie odcedzić zostawiając wodę z moczenia. Na maśle klarowanych zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby, wlać wino i smażyć przez około 5 minut, często mieszając. Zagotować rosół, przełożyć grzyby i gotować około 30 minut. Zdjąć z ognia, zabielić śmietanką, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Serwować z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Pomidorowa ze świeżych pomidorów z czosnkiem i oregano
• makaron Lubella Jajeczna krajanka
• 1,2 litra rosołu lub bulionu
• 700 g pomidorów malinowych
• 30 g masła klarowanego
• 2 ząbki czosnku
• 1 mała cebula
• szczypta soli, pieprzu oraz cukru trzcinowego do smaku
• świeże oregano do dekoracji
Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać sprasowany czosnek oraz pokrojone pomidory i smażyć na średnim ogniu około 20 minut. Kiedy wywar się zagęści, zdjąć z ognia i przełożyć do rosołu. Gotować około 5 minut, następnie połowę zupy przelać do wysokiego naczynia, zmiksować i przelać do garnka z resztą zupy. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem trzcinowym. Serwować z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem posypać świeżym oregano.
Zupa z zielonych warzyw
• makaron Lubella Jajeczna nitki
• 1,5 litra rosołu lub bulionu
• 200 g brukselki
• około 100 g mrożonego zielonego groszku
• pół główki mniejszego brokuła
• pół mniejszej cukinii
• 1 mała cebula
• 30 g masła klarowanego
• 150 ml kwaśnej śmietany 18%,
• szczypta soli i pieprzu do smaku
• 1/3 pęczka świeżego kopru
Wykonanie:
Brukselkę oczyścić ze zwiędłych liści, głąb naciąć na krzyż i wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Nie zakrywając gotować około 10 minut. Do garnka wlać bulion, dodać odcedzoną brukselkę oraz brokuła pokrojonego na mniejsze różyczki, zakryć i gotować około 5 minut. Następnie dodać cukinię, pokrojoną w mniejszą kostkę oraz zielony groszek i gotować kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, zabielić śmietanką, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z posiekanym koperkiem. Podawać z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Stworzony do zup
Makaron z linii Lubella Jajeczna powstaje według sprawdzonego przepisu z najwyższej jakości mąki. To sprawia, że wyjątkowy w smaku (zdaniem konsumentów biorących udział w badaniu przeprowadzonym w listopadzie 2017 r. przez firmę Maison & Partners smakuje on i wygląda jak domowy). Tajemnica jego delikatności tkwi w użyciu do produkcji 5 jaj oraz 3-krotnym wałkowaniu ciasta. Do wyboru są różne kształty makaronu Lubella Jajeczna: nitki, krajanka i wstążki, dzięki czemu każdy może wybrać swój ulubiony. Sugerowana cena półkowa rodzinnych, 400-gramowych paczek wynosi 4,43 zł. Dodatkowo makaron typu nitki jest dostępny w poręcznym opakowaniu 250 g, które kosztuje 2,69 zł.
Więcej informacji na stronie: www.lubella.pl