Pierś z kaczki z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru i chilli oraz marakuji podana na smazonych chinskich warzywach

Pierś z kaczki z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru i chilli oraz marakuji podana na smażonych chińskich warzywach. Przepis z warsztatów „Zaskakujące połączenia smakowe” – Bosch Akademia Smaku.

Składniki dla 5 osób:

  • 1 pierś z kaczki
  • 1 marakuja
  • 50 g gorzkiej czekolady Wawel 90% Cocoa
  • 100 ml śmietany 36%
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1cm korzenia imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 100 g chińskiej mieszanki warzywnej
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

Pierś oczyścić, naciąć skórkę i usmażyć. Śmietanę zagotować z przyprawami i marakuja. Zalać
śmietaną i czekolada, wymieszać aż się rozpuści i będzie gładka. Pierś z kaczki upiec. Warzywa
podsmażyć na oleju sezamowym. Ułożyć kaczkę na warzywach, polać sosem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *