Pierś z kaczki z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru i chilli oraz marakuji podana na smażonych chińskich warzywach. Przepis z warsztatów „Zaskakujące połączenia smakowe” – Bosch Akademia Smaku.
Składniki dla 5 osób:
- 1 pierś z kaczki
- 1 marakuja
- 50 g gorzkiej czekolady Wawel 90% Cocoa
- 100 ml śmietany 36%
- 1 mała papryczka chilli
- 1cm korzenia imbiru
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 100 g chińskiej mieszanki warzywnej
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
Pierś oczyścić, naciąć skórkę i usmażyć. Śmietanę zagotować z przyprawami i marakuja. Zalać
śmietaną i czekolada, wymieszać aż się rozpuści i będzie gładka. Pierś z kaczki upiec. Warzywa
podsmażyć na oleju sezamowym. Ułożyć kaczkę na warzywach, polać sosem.