Ze względu na różnorodność ciasta i nadzienia, a także technik przygotowania pierogi mogą mieć nieskończenie wiele odsłon. Dziś prezentujemy Wam przepis na jedną z nich, którą z powodzeniem możecie włączyć do karnawałowego menu.
Osobom, które po świętach mają na jakiś czas dość pierogów z kapustą i grzybami proponujemy przyrządzenie ich z farszem na bazie szpinaku i sera (twarogowego, albo twarogowego w kombinacji z fetą).
Pierogi ze szpinakiem
- ½ kg mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 300 g szpinaku młodego firmy Eisberg
- 200 g sera twarogowego
- 100 g sera feta (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepło wodę. Następnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką. Szpinak posiekać i zblanszować. W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku. Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać według uznania – polane stopionym masłem, posypane przesmażoną cebulką czy szczypiorkiem.
Rada:
Jeśli zwracamy uwagę na kalorie, możemy zrezygnować z sera feta i zdecydować się wyłącznie na ser twarogowy.