Boże Narodzenie jest tylko raz w roku. Jego magia potrafi zaczarować nas na chwilę, a potem pryska i wracamy do codzienności. Warto dbać o dobre relacje na co dzień, choć nie zawsze potrafimy się otworzyć, przyznać do błędu czy przeprosić. Słodkie niespodzianki bez okazji to doskonały sposób, by powiedzieć komuś, że jest dla nas ważny. Wystarczy odrobina chęci i coś pysznego, wykonanego własnoręcznie. Na przykład piernikowy torcik ozdobiony pikiem – chorągiewką z sympatycznym przekazem prosto z serca.
PIERNIKOWE TORCIKI
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta Piernik Duża Blacha Delecta
- 1 opakowanie budyniu waniliowego Delecta
- 1 opakowanie żurawiny Bakalland
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml mleka
- 80 g cukru pudru
- słoik powideł śliwkowych
- 100 ml wódki
- 200 ml soku pomarańczowego
Alternatywa: zamiast kremu budyniowego możesz użyć gotowego kremu karpatka Delecta
Podstawą torcików piernikowych jest poncz. W połączonej wódce i soku pomarańczowym namaczaj przez noc żurawinę. Ciasto piernikowe przyrządź według instrukcji na opakowaniu i upiecz w płaskiej blaszce o dużej powierzchni. Budyń ugotuję w 400 ml mleka z dodatkiem cukru cynamonowego i ostudź. Wystudzony budyń umieść w dzieży miksera i mieszaj na średnich obrotach z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Żurawinę odcedź od ponczu i dodaj do masy. Ponczem nasącz ciasto piernikowe, a następnie za pomocą metalowych obręczy wycinaj z ciasta koła. W kolejnym kroku złóż mini-torciki, przekładając warstwy ciasta masą oraz powidłami. Wierzch torcików udekoruj bakaliami.