Piernikowe inspiracje

Pełen korzennych przypraw i bakalii aromatyczny piernik od wieków jest w Polsce symbolem Bożego Narodzenia. Może on przybrać formę ciasta jak również ciasteczek, sprawdzających się w roli przekąski, upominku albo efektownej ozdoby choinkowej. Podsuwamy Wam kilka mniej i bardziej tradycyjnych przepisów na piernikowe przysmaki.

Piernik z karmelizowanymi gruszkami i migdałami
Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 4 gruszki
  • 300 ml półsłodkiego białego wina
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika Delecta
  • 75 g migdałów w płatkach Bakalland
  • 1 opakowanie polewy o smaku ciemnej czekolady Delecta

Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Jaja ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika. Ponownie całość miksujemy, aby składniki się połączyły. Przygotowane ciasto wylewamy do formy, wstawiamy do podgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Ciasto studzimy. Gruszki obieramy, układamy w rondlu, zalewamy białym winem, a następnie gotujemy przez około 15 minut. Tak przygotowane gruszki lekko studzimy i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło i przekładamy na nią gruszki, a następnie dodajemy miód. Owoce karmelizujemy przez około 4 minuty. Polewę przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu. W wystudzonym cieście wydrążamy środek o średnicy około 10 cm. W powstałym wgłębieniu umieszczamy gruszki, a następnie wypełniamy przygotowaną polewą czekoladową. Ciasto posypujemy pokruszonym ciastem, pozostałym z wycięcia wgłębienia i dekorujemy prażonymi płatkami migdałów.

Pierniczki z migdałową nutą

Składniki:

  • 80 g miodu
  • 80 g masła
  • 100 g szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Domowe Sekrety Appetita
  • 2 łyżki przyprawy do piernika Domowe Sekrety Appetita
  • 400 g mąki
  • 50 g migdałów w płatkach Siesta

 

Wykonanie:
Miód, masło i cukier podgrzewamy w rondelku. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru, a następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie mielimy migdały. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto (jeśli będzie zbyt sypkie dodajemy odrobinę miodu) i wkładamy je do lodówki – będzie się je lepiej wałkowało. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 170-180°C przez około 8-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce i ozdabiamy lukrem.

Ciasteczka korzenne

Składniki:

  • 1 jajko
  • 200 g cukru trzcinowego dry demerara Diamant
  • 2 łyżki syropu trzcinowego Diamant
  • 4 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (z przewagą cynamonu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g miękkiego masła
  • 420 g mąki
  • 1 białko (roztrzepane)

Wykonanie:
Cukier miksujemy z jajkiem na puszystą masę, a następnie dodajemy syrop, przyprawy oraz sodę i miksujemy. Dodajemy pokrojone masło i mąkę, wyrabiamy ciasto, zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-5 mm. Foremkami w świątecznych kształtach wycinamy ciastka, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem. Smarujemy ciastka białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 15-20 minut w 180° C. Studzimy na kratce.

Wersja pomarańczowa:
Aby upiec ciastka o pomarańczowym aromacie do podstawowego przepisu dodajemy 2 łyżki drobno otartej skórki z pomarańczy lub zmieniamy przyprawy na łyżeczkę kardamonu i dodajemy 1-2 łyżki skórki pomarańczowej.

Rada: Ciasteczka można przed podaniem polać lub maczać w syropie trzcinowym Diamant, smakują wtedy świetnie z gorącym mlekiem lub kakao.

Dyniowy piernik z rodzynkami

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych Bakalland
  • 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 700 g obranej dyni
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika Delecta
  • 2 opakowania cukru cynamonowego Delecta
  • 1 opakowanie polewy o smaku mlecznej czekolady Delecta

Wykonanie:
Orzechy prażymy w piekarniku przez ok. 10 minut, w temperaturze 180°C, a następnie usuwamy z nich skórki i rozdrabniamy w moździerzu. Część z nich przekładamy do miseczki – posłużą nam do dekoracji. Dynię kroimy na cienkie plasterki długości ok. 2,5 cm. Przekładamy do miski i mieszamy z rozpuszczonym masłem i cukrem cynamonowym. Plastry dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Tortownicę o wymiarze 24 cm natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Jaja ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika. Ponownie całość miksujemy, aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy upieczoną dynię, orzechy i rodzynki. Mieszając całość drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Pieczemy przez około 45 minut. Polewę przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu. Polewamy nią wystudzone ciasto, a następnie dekorujemy orzechami laskowymi.

Piernikowe ciasteczka z bakaliami

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka miodu
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika Delecta
  • 1 opakowanie polewy o smaku mlecznej czekolady Delecta
  • 100 g daktyli suszonych Bakalland
  • 100 g śliwek Całe Owoce Bakalland
  • 100 g żurawiny suszonej Bakalland
  • 70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Łączymy suche składniki, dodajemy rozpuszczone masło oraz pozostałe składniki. Całość zagniatamy do gładkiej konsystencji i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy szklanką koła. Pieczemy przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Daktyle, śliwki i żurawinę kroimy w cienkie paski, usuwamy łupiny z pistacji, a następnie siekamy. Polewę przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu. Dekorujemy nią upieczone pierniczki, a następnie wierzch każdego z nich ozdabiamy bakaliami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *