Pierniczki tak, ale nieco inaczej

Nadchodzi wyjątkowy czas – czas spotkań z bliskimi, w rodzinnym domu, wokół choinki, przy stole, a także w kuchni. Aby w tej ostatniej nie zabrakło aromatu korzennych przypraw, warto zadbać o własnoręcznie przygotowane pierniczki.  

Te typowo bożonarodzeniowe ciasteczka wprowadzą nas w świąteczny klimat, ale też zapewnią frajdę całej rodzinie – bo czy jest coś fajniejszego, od wspólnego ozdabiania, a później chrupania pierniczków albo obdarowywania nimi rodziny i przyjaciół? Oczywiście ciasteczka te, choć tradycyjne, można modyfikować na różne sposoby. Firma Bakalland – właściciel marki Delecta – podpowiada jak przygotować pierniczki w kształcie serduszka z powidłami w środku, serwowane podobnie do lizaków, czyli na patyczkach.

Pierniczkowe serduszka z powidłami

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki do pierniczków Delecta
  • 50 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko rozmiar L
  • 100 g powideł śliwkowych
  • cukier puder do dekoracji
  • patyczki do szaszłyków i kolorowe tasiemki do dekoracji

Wykonanie:
Na początku nagrzewamy piekarnik do 170°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku pierniczków mieszamy z masłem i jajem. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce (ok. 20 minut). Następnie posypujemy stolnice mąką, rozwałkowujemy ciasto i foremką wycinamy serduszka lub inne kształty, które mamy w domu. Na połowie serduszek układamy patyczki, na środek nakładamy powidła i sklejamy drugim serduszkiem. Widelcem możemy stworzyć „koronkowe” brzegi. Pierniczki pieczemy ok. 15 minut. Gotowe pierniczki dekorujemy wstążką lub kolorowym sznurkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *