Pierniczki tak, ale nieco inaczej

Nadchodzi wyjątkowy czas – czas spotkań z bliskimi, w rodzinnym domu, wokół choinki, przy stole, a także w kuchni. Aby w tej ostatniej nie zabrakło aromatu korzennych przypraw, warto zadbać o własnoręcznie przygotowane pierniczki.  

Te typowo bożonarodzeniowe ciasteczka wprowadzą nas w świąteczny klimat, ale też zapewnią frajdę całej rodzinie – bo czy jest coś fajniejszego, od wspólnego ozdabiania, a później chrupania pierniczków albo obdarowywania nimi rodziny i przyjaciół? Oczywiście ciasteczka te, choć tradycyjne, można modyfikować na różne sposoby. Firma Bakalland – właściciel marki Delecta – podpowiada jak przygotować pierniczki w kształcie serduszka z powidłami w środku, serwowane podobnie do lizaków, czyli na patyczkach.

Pierniczkowe serduszka z powidłami

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki do pierniczków Delecta
  • 50 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko rozmiar L
  • 100 g powideł śliwkowych
  • cukier puder do dekoracji
  • patyczki do szaszłyków i kolorowe tasiemki do dekoracji

Wykonanie:
Na początku nagrzewamy piekarnik do 170°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku pierniczków mieszamy z masłem i jajem. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce (ok. 20 minut). Następnie posypujemy stolnice mąką, rozwałkowujemy ciasto i foremką wycinamy serduszka lub inne kształty, które mamy w domu. Na połowie serduszek układamy patyczki, na środek nakładamy powidła i sklejamy drugim serduszkiem. Widelcem możemy stworzyć „koronkowe” brzegi. Pierniczki pieczemy ok. 15 minut. Gotowe pierniczki dekorujemy wstążką lub kolorowym sznurkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *