Ilość porcji: 4
- 320 g makaronu Pennette Rigate Agnesi,
- 10 świeżych pomidorków,
- 2 średnie,
- długie bakłażany,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa extra vergine,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć ząbek czosnku, dodać liście bazylii, umyte i pokrojone na kawałki pomidorki, sól do smaku.
Bakłażany umyć, pokroić na cienkie plastry, posypać solą i odczekać ok 30 min., następnie opłukać. Na patelni rozgrzać dużą ilość oliwy, usmażyć bakłażany, aż będą chrupiące.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić połączyć na patelni z pozostałymi składnikami. Serwować na gorąco, dekorując chipsami z bakłażana.