Tym, którzy szukają pomysłów na smaczne, a jednocześnie wartościowe przekąski proponujmy przepis na gofry, które przypadną do gustu zarówno bardzo małym, jak i całkiem dużym miłośnikom słodkości. Są odpowiednie dla dzieci od pierwszego roku życia.
Chrupiące gofry orkiszowe z mango i kokosem można serwować na śniadanie lub podwieczorek z dowolnymi dodatkami, na przykład z owocowymi musami, miodem czy jogurtem. Gofry mogą stać się również chrupiącym dodatkiem do lodów, budyniu czy kisielu.
Pełnoziarniste gofry orkiszowe z mango i kokosem
Składniki (na ok. 12 gofrów):
- 250 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 300 g (3 tubki) ekologicznego musu z jabłka i mango z kokosem Coco Croco marki Holle
- 4 łyżki oleju
Wykonanie:
W jednej misce ubić jaja na pianę, dodać do nich resztę mokrych składników: mleko, mus Coco Croco, olej i delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, a następnie przesiać. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać na jednolite lejące się ciasto gofrowe. Porcję gotowego ciasta wlewać na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną tłuszczem. Piec do zarumienienia.
Więcej informacji o diecie maluchów można znaleźć na stronie http://www.holle.pl