Szukasz pomysłu na smaczny, pełnowartościowy i bogaty w roślinne proteiny posiłek? Ten przepis jest właśnie dla ciebie.
Ciecierzyca z dynią i boczkiem
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy marki Halina (ok. 250 g)
- 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
- 2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido
- 2 puszki mleczka kokosowego (po ok. 400 g)
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 500 g szynki mielonej
- 200 g boczku wędzonego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki garam masala
- szczypta ostrego chilli
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól i pieprz
- świeża bazylia lub kolendra
- 200 g ryżu brązowego Britta
Wykonanie:
Połącz jajko, szynkę mieloną, przyprawy (garam masalę, kumin, chilli). Dopraw solą, pieprzem. Dodaj starty czosnek, wymieszaj. Uformuj małe kulki i usmaż je na patelni na niewielkim płomieniu. Na drugiej patelni i zeszklij boczek, dodaj czosnek, smaż chwilkę, dodaj cebulę, zeszklij. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, mleczko kokosowe, pomidory (pokrojone w ćwiartki), curry. Całość duś kilka minut, dodaj pulpeciki z pierwszej patelni, dopraw do smaku. Posyp całość świeżą bazylią lub kolendrą. Podawaj z ryżem brązowym Britta.
Z pełnym asortymentem produktów marek Halina oraz Britta, oferowanych przez firmę Sawex można zapoznać się na stronach: www.halina.eu i www.britta.pl.