Patelnia pełna białka

Szukasz pomysłu na smaczny, pełnowartościowy i bogaty w roślinne proteiny posiłek? Ten przepis jest właśnie dla ciebie.

Ciecierzyca z dynią i boczkiem
Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy marki Halina (ok. 250 g)
  • 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
  • 2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido
  • 2 puszki mleczka kokosowego (po ok. 400 g)
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 500 g szynki mielonej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • szczypta ostrego chilli
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia lub kolendra
  • 200 g ryżu brązowego Britta

Wykonanie:
Połącz jajko, szynkę mieloną, przyprawy (garam masalę, kumin, chilli). Dopraw solą, pieprzem. Dodaj starty czosnek, wymieszaj. Uformuj małe kulki i usmaż je na patelni na niewielkim płomieniu. Na drugiej patelni i zeszklij boczek, dodaj czosnek, smaż chwilkę, dodaj cebulę, zeszklij. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, mleczko kokosowe, pomidory (pokrojone w ćwiartki), curry. Całość duś kilka minut, dodaj pulpeciki z pierwszej patelni, dopraw do smaku. Posyp całość świeżą bazylią lub kolendrą. Podawaj z ryżem brązowym Britta.

Z pełnym asortymentem produktów marek Halina oraz Britta, oferowanych przez firmę Sawex można zapoznać się na stronach: www.halina.eu i www.britta.pl.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *