Pasztet z zielonej soczewicy

Przepis z książki KUCHNIA FIT, której autorem jest Konrad Gaca.

SKŁADNIKI:

pietruszka, 1 szt.

jajka, 2 szt.

drobne otręby, np. owsiane, 6 łyżek

oliwa z oliwek, 5 łyżek

majeranek, 1 łyżeczka

oregano, 1 łyżeczka

tymianek, 1 łyżeczka

pieprz, ok. 0,5 łyżeczki

świeża pietruszka, 1 pęczek

soczewica zielona, 500 g

marchewka, 4 średnie

cebula, 2 średnie

seler, 1 mały

WYKONANIE:

Soczewicę gotujemy do miękkości razem z warzywami. Odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę. Następnie do zmielonej soczewicy z warzywami dodajemy jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Potem przyprawy: pieprz, majeranek, oregano, tymianek. Całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej oliwą formy keksowej. Posypujemy po wierzchu dowolnymi otrębami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Pieczemy przez 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy z formy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *