pasztet_z_zielonej_soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy

Przepis z książki KUCHNIA FIT, której autorem jest Konrad Gaca.

SKŁADNIKI:

pietruszka, 1 szt.

jajka, 2 szt.

drobne otręby, np. owsiane, 6 łyżek

oliwa z oliwek, 5 łyżek

majeranek, 1 łyżeczka

oregano, 1 łyżeczka

tymianek, 1 łyżeczka

pieprz, ok. 0,5 łyżeczki

świeża pietruszka, 1 pęczek

soczewica zielona, 500 g

marchewka, 4 średnie

cebula, 2 średnie

seler, 1 mały

WYKONANIE:

Soczewicę gotujemy do miękkości razem z warzywami. Odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę. Następnie do zmielonej soczewicy z warzywami dodajemy jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Potem przyprawy: pieprz, majeranek, oregano, tymianek. Całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej oliwą formy keksowej. Posypujemy po wierzchu dowolnymi otrębami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Pieczemy przez 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy z formy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>