W Polsce na kanapki najczęściej kładziemy plaster wędliny i żółtego sera, sałatę, ogórka oraz pomidora. Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się też różnego rodzaju warzywne pasty. Jedną z ciekawszych propozycji tego typu jest Pastena.
Popularność past kanapkowych to zasługa tego, że stosunkowo łatwo jest je przygotować, mogą mieć wiele wariantów smakowych i być serwowane nie tylko jako dodatek do kanapek, ale też makaronów, zapiekanek, przekąsek typu krakersy czy chipsy, a nawet sałatek. W tę kategorię produktów doskonale wpisuje się Pastena, czyli pasta z czerwonych, soczystych, dojrzewających w letnim słońcu suszonych pomidorów. Oferuje ją specjalizująca się w warzywnych przysmakach firma Okechamp!, która sygnuje je marką Ole!
Jeden słoik, mnóstwo możliwości
Pastena dostępna jest w czterech, pachnących ziołami i wyrazistych w smaku odsłonach: wzbogaconej czosnkiem, oliwkami lub serem oraz klasycznej (bez dodatków). Zamknięta w wygodnym słoiku pasta nie zajmuje zbyt wiele miejsca w lodówce, a na pewno warto ją w niej mieć. Dzięki niej kanapki (np. chrupiąca bagietka) nabierają niebanalnego charakteru. Na bazie Pasteny stworzymy dip do wszelkiego typu przekąsek, sos do pizzy czy zapiekanek, albo farsz do tartaletek, bułeczek, ciasta francuskiego, naleśników czy jajek. Ze względu na swój śródziemnomorski charakter Pastena idealnie komponuje się też z makaronami. Szefowie kuchni z powodzeniem używają jej również jako dodatku do mięs i ryb, również tych serwowanych z rusztu. Pojemność: 250 ml. Cena: ok. 9,00 zł
Producent: Okechamp
Więcej informacji na stronie:
Sałatka z Pasteną, w której smak aromatycznych pomidorów został przełamany wytrawnymi oliwkami, na którą przepis podajemy poniżej to najlepszy dowód na kulinarną wszechstronność tego produktu.
Wiosenna sałatka z kalarepą i suszonymi pomidorami
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 duża kalarepa lub dwie małe
- garść pomidorów koktajlowych
- 4 rzodkiewki
- Pastena – pasta z suszonych pomidorów z oliwkami Ole!
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
Sos:
- ½ kubka jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Wykonanie:
Składniki do sosu mieszamy w malakserze i wstawiamy go do lodówki. Sałatę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Odsączamy. Kalarepkę kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na połówki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Sałatę z dodatkami układamy do głębokich półmisków, polewamy sosem, a na wierzchu obficie układamy Pastenę.
Więcej przepisów na: