Pańska 85 – kuchnia tradycyjna w nowoczesnym wydaniu

Restauracja, całoroczne patio, galeria sztuki oraz kameralne kino, a do tego ciekawy wystrój wnętrza idealnie komponujący się z serwowaną kuchnią… Oto Pańska 85, restauracja ze wszech miar godna polecenia.

Właścicielka tego wyjątkowego miejsca, Yajia Lin-Iwanejko, pragnie promować kulturę i kuchnię tradycyjnej kuchni chińskiej z nowoczesnymi elementami. Potrawy, które znajdziecie w menu pochodzą z trzech rejonów Chin, a o najwyższą ich jakość dba szef kuchni Shiyong Xiang.

Yajia Lin-Iwanejko, Szef kuchni Shiyong Xiang, FOODANDKITCHEN

Od lewej: Shiyong Xiang, Yajia Lin-Iwanejko,

Kaczka po pekińsku, królewskie krewetki z Morza Żółtego, wyraziste smaki wykwintnej kuchni seczuańskiej, czy cesarskie dania z XI’an to tylko niektóre z pozycji w karcie.

Menu na IpadzieKucharze do potraw używają tylko świeżych składników, a goście restauracji zamiast tradycyjnego menu otrzymują iPada, na którym mogą sprawdzić, jak wyglądają dania serwowane w lokalu. Dla restauracji, to możliwość szybkiej zmiany w karcie, w zależności od dostępności komponentów, w które restauracja zaopatruje się codziennie, jak również możliwość poinformowania o ciekawych wydarzeniach, odbywających się na terenie kompleksu.

Restauracja posiada również bar, w którym skosztować można wyszukanych alkoholi dostępnych często tylko na miejscu, specjalnie sprowadzanych przez właścicielkę. Od niedawna goście mogą degustować wódkę Chopin Longjing, trunek, który powstał na bazie wódki Chopin oraz herbaty Longjing, jednej z najlepszych i najsłynniejszych w Chinach rodzajów herbaty zielonej.

Menu oferujące wiele dań i przysmaków godne jest najwyższej rekomendacji – każdy znajdzie coś dla siebie. Ze względu na sposób podania i przygotowania, na pewno warto zamówić kaczkę po pekińsku. Kucharz podaje nam ją do stołu w całości i w naszej obecności kroi. Do kaczki serwowane są cieniutkie placki, wyborny sos, świeże, pokrojone ogórki, szczypiorek i liście sałaty. Placki smarowane są sosem, następnie nakładana jest kaczka, szczypior i sałata, tak powstała całość zawijana. Ciekawostką jest, że kaczka podlega najpierw dwudniowemu suszeniu, a dopiero potem jest pieczona. Smakuje wyśmienicie!Kaczka po pekińsku, FOODANDKITCHEN

Elementem, który nas zachwycił jest ceremonia parzenia herbaty, która odbywa się przy stole zamawiającego. Powolne, wprawne i harmonijne ruchy odmierzające czas, są efektowne i działają kojąco.

Ceremonia parzenia herbaty. FOODANDKITCHEN

Ceremonia parzenia herbaty2 FOODANDKITCHEN

Jeśli szukacie ciekawego sposobu na urozmaicenie wizyty w restauracji warto zamówić pokaz przygotowania makaronu. Możecie także sami spróbować go zrobić.

PAŃSKA 85, foodandkitchen

Jako słodkie wspomnienie warto zabrać ze sobą Ciasteczka sezamowe. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty.

Podsumowując, jeśli szukacie nowego miejsca, w którym możecie skosztować ciekawych dań, polecamy Wam wizytę na Pańskiej w Pańskiej 85.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *