Już w najbliższy piątek w Centrum Handlowym Arkadia w Warszawie odbędzie się pokaz gotowania palestyńskich dań, w których wykorzystane zostaną produkty ze spółdzielni Al-Jalama wspierane przez polską organizację.
Aromatyczny za’atar, intensywnie pomarańczowy szafran, dżem ze słodkiej dyni, miód z czarnuszką, suszone pomidory z oliwkami i inne charakterystyczne dla Bliskiego Wschodu produkty wytwarzane przez kobiety z rolniczej spółdzielni trafiły do Kuchni Świata na początku br. Produkty znalazły się w Polsce w ramach projektu realizowanego ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP przez Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej (PCPM).
– Produkty zachwyciły Polaków już w momencie pojawienia się na sklepowych półkach sieci Kuchnie Świata w całej Polsce. Już zaczyna brakować szczególnie za’ataru, co oznacza, że będziemy przymierzać się do kolejnych zamówień – mówi Dariusz Richter, zajmujący się importem produktów do sieci z całego świata. – Organizowany w najbliższy piątek pokaz ma charakter edukacyjny – celem jest pokazanie Polakom, jak urozmaicona, smaczna, a jednocześnie niezwykle prosta jest kuchnia palestyńska i zachęcenie ich do wprowadzania produktów z Bliskiego Wschodu do polskich domów.
Podczas pokazu klienci będą mogli nie tylko zobaczyć jak stosować poszczególne produkty i przygotować konkretne danie, ale również dokonać zakupu z szerokiej gamy specjałów ze spółdzielni Al-Jalama, wspierając tym samym przedsiębiorczość palestyńskich kobiet. Dla osób, które zakupią produkty bezpośrednio finansowane w ramach projektu MSZ – Polska Pomoc przewidziane są dodatkowe upominki.
Spotkanie odbędzie się w najbliższy piątek tj. 13 lutego w sklepie Kuchnie Świata w Centrum Handlowym Arkadia w Warszawie w godzinach 15:00-18:00.
Projekt współfinansowany w ramach projektu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.
Więcej: www.pcpm.org.pl