Dążenie do tego, by skład wyrobów był jak najkrótszy i jak najbardziej naturalny to cel przyświecający obecnie wielu producentom. Firma Nestlé zrobiła jednak milowy krok w tej dziedzinie. Stworzyła bowiem unikatową recepturę czekolady, do której powstania wykorzystywany jest tylko owoc kakaowca.
Jedynymi składnikami nowej czekolady są nasiona kakaowca oraz uzyskiwana z nich miazga i masło kakaowe. Do produktu nie dodano żadnego cukru rafinowanego. W związku z tym, że jest to czekolada ciemna (70-procentowa), to nie zawiera również mleka. Warto podkreślić, że opracowana przez Nestlé innowacyjna metoda pozwala na ekstrakcję miazgi i stosowanie jej do produkcji czekolady, która zachowuje nie tylko swoją jakość, ale również charakterystyczny smak i teksturę, jest też naturalnie słodka.
Najpierw Japończycy
Nowa czekolada zostanie zastosowana w najpopularniejszych markach słodyczy Nestlé. Pierwszym rynkiem, na którym pojawi się ów przełomowy produkt będzie Japonia. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśnia jeszcze tej jesieni będą mieli szansę skosztować batonów KitKat z nową czekoladą. Konsumenci z innych państw muszą poczekać na taką okazję do przyszłego roku. Dodajmy, że czekolada produkowana wyłącznie z owocu kakaowca to nie pierwsza innowacja Nestlé w kategorii słodyczy. W 2018 roku firma wprowadziła do masowej sprzedaży różową czekoladę Ruby, oblewając nią jeden z wariantów batona KitKat.
Z pełnym asortymentem marek i produktów firmy Nestlé można zapoznać się wchodząc na stronę: www.nestle.pl