Ostatkowa impreza w gruzińskim stylu

Organizujesz karnawałową domówkę i nie wiesz co przygotować, by zaskoczyć znajomych? Stawiając na stole specjały gruzińskiej kuchni, która zachwyca prostotą oraz niecodziennymi połączeniami smaków na pewno Ci się to uda. A jeśli do przysmaków z tego wciąż nieco dzikiego i zachwycającego turystów z całego świata kraju podasz wyborne tamtejsze wina, to bez wątpienia zachwycisz nawet najbardziej wybrednych gości. Oto trzy propozycje na gruzińskie przysmaki oraz idealnie się z nimi komponujące wina marki Marani.

Badridżani – bakłażany z pastą z orzechów

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 200 gramów orzechów np. włoskich
  • papryczka chilli
  • kolendra
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • olej
  • sól i pieprz do smaku
  • owoc granatu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Oprósz solą i zostaw na 15 minut. Po odczekaniu plastry wyłóż na blaszki z papierem do pieczenia i posmaruj je oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. W międzyczasie orzechy wraz z czosnkiem, papryczką i wodą zmiksuj na pastę. Dopraw do smaku octem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę. Jak bakłażany przestygną na każdym plastrze rozsmaruj cienką warstwę pasty i zawiń w rulonik. Udekoruj pestkami granatu i/lub kolendrą.

Serwowanie:
Przekąskę podaj schłodzone wraz z gruzińskim Marani Mukuzani – czerwonym wytrawnym winem o złożonym aromacie, w którym wyraźnie wyczuwalne są nuty: kawy, dojrzałych wiśni, owoców leśnych, czekolady, tytoniu oraz czarnego pieprzu i wanilii. To pełne w smaku, „zaokrąglone” wino, z miękkimi ładnie rozpuszczonymi taninami kosztuje ok. 53 zł.

Tolma – gołąbki z liści winogron z mięsnym farszem

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • 3 duże cebule
  • 50 g suszonego lub świeżego estragonu
  • matka pietruszki
  • liście winogron (konserwowe lub młode)
  • pół szklanki ryżu
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki. Następnie posiekaj natkę pietruszki i wraz z cebulą oraz estragonem dodaj do mięsa. Ryż zalej połową szklanki zimnej wody i gotuj przez 6 minut. Ugotowany ryż wymieszaj z farszem mięsnym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Konserwowe liście winogron przemyj (młode należy umyć pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem i pozostawić na 30 minut). Na każdym liściu połóż kulkę farszu. Następnie zwiń w kopertę jak tradycyjne gołąbki. Tak przygotowane ułóż w garnku, zalej wodą i gotuj przez 30 minut. W międzyczasie lekko ubij jogurt, dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj. Gdy gołąbki będą gotowe polej je sosem jogurtowym.

Serwowanie:
Z daniem tym idealnie komponuje się czerwone wytrawne wino Marani Saperavi. Cechuje je bogaty aromat dojrzałych owoców i czarnego bzu oraz pełny smak z przyjemnymi, „miękkimi” garbnikami. Butelka tego trunku kosztuje ok. 38 zł.

Gozinaki – prażone orzechy z miodem

Składniki:

  • 500 g orzechów włoskich
  • 500 ml miodu
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Orzechy oczyść ze skórek, posiekaj i upraż na patelni. Miód wlej do garnka i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszaj (jeśli pojawi się piana pozostaw chwilę na ogniu a potem odstaw). Czynność powtórz trzy razy. Do zgęstniałego miodu dosyp orzechy i energicznie wymieszaj. Dodaj cukier puder i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Drewnianą deskę zwilż zimną wodą, wyłóż masę i rozprowadź wałkiem na grubość 4 mm. Gdy masa lekko zastygnie pokrój w romby lub kwadraty i odstaw do wysuszenia.

Serwowanie:
Gozinaki najlepiej smakują ze Satrapezo Icewine Rkatsiteli marki Marani – białym słodkim winem gronowym o delikatnym aromacie ananasa, brzoskwini, nektarynek i skórki pomarańczy. Powstaje ono z soku z winogron pozostawionych na krzakach do zimy, aż temperatura osiągnie -8°C lub mniej. Przy takiej temperaturze słodki, gęsty sok w owocach oddziela się od wody, koncentruje cukier, aromatyczne związki i kwasy – pozostałe składniki zostają oddzielone w kryształach lodu. Fermentacji poddana zostaje jedynie najlepsza, drogocenna, bogata esencja szlachetnego soku. Znakomite jako aperitif lub do deserów Satrapezo Icewine Rkatsiteli kosztuje ok. 105 zł.

 

Gdzie powstają wina Marani?

Oryginalne gruzińskie wina Marani produkowane są w regionie pod nazwą Kachetia. Winiarnia, w której powstają (zlokalizowana w stolicy regionu – mieście Telawi), łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami produkcji. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi (kwewri), zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „marani”. W Kachetii znajduje się siedem mikroregionów o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony: Tsinandali, Vazisubani, Akhasheni i Mukuzani, a mikroregiony Napareuli, Kvareli i Kindzmarauli są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. To tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie o złożonym bukiecie oraz niepowtarzalnym smaku, które zyskują uznanie na całym świecie. Należą do nich te sygnowane marką Marani, których importerem w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o.

Więcej informacji na stronie: www.marani.com.pl

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *