Orzechy na świątecznym stole

Przepis na idealne Boże Narodzenie jest banalnie prosty: odpowiednia atmosfera, ciepło domowego ogniska, choć odrobina śniegu, drobne upominki i smakowite potrawy. To składniki, bez których nie wyobrażamy sobie tego magicznego czasu, jest jeszcze coś… orzechy, które są prawdziwym świątecznym „must have”. Nie może zabraknąć ich zarówno w tradycyjnych potrawach, jak i ich nowoczesnych wydaniach. Królują w deserach, słodkich wypiekach i daniach wytrawnych. Są również doskonałą formą przekąski, a także ozdobą, z której możemy wykonać choinkowe łańcuchy lub przystroić własnoręcznie przygotowane ozdoby. Dlaczego w tym szczególnym czasie, tak bardzo kochamy orzechy?

Orzechy w świątecznych potrawach, królowały już przed wiekami. Wykorzystywano i je przede wszystkim jako dodatek do tradycyjnych deserów. Pojawiały się w świątecznej kuchni jako składnik kutii i ciast: pierników, makowców lub serników. Duża ilość orzechów w potrawach, według tradycji miała zapewnić szczęście i powodzenie przez cały następny rok. Dziś uwielbiamy dodawać orzechy nie tylko do tradycyjnych wypieków, ale również stają się one dodatkiem w przygotowywanych przez nas daniach wytrawnych. Są doskonałym urozmaiceniem potraw, nadają im niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Są niezbędnym składnikiem tradycyjnej sałatki Waldorff, ale także doskonale sprawdzą się jako nadzienie do pieczonych mięs, a nawet naszych ulubionych… pierogów.

Dlaczego warto wybierać orzechy?

Orzechy poza doskonałym smakiem, którym wzbogacają potrawy mają również szereg właściwości zdrowotnych i odżywczych. Wśród orzechów włoskich wyrafinowaniem i szlachetnością odznacza się odmiana Chandler. Smakosze doceniają ją ze względu na smak i wygląd. Orzechy włoskie to naturalne źródło wielu składników odżywczych, m.in.: fosforu, potasu, witaminy B6 oraz manganu. Migdały to prawdziwy skarb natury.

Przygotowując świąteczne potrawy, możemy wykorzystywać w nich najróżniejsze orzechy, które poza właściwościami odżywczymi różnią się od siebie również smakiem. Tradycyjne orzechy włoskie nadadzą naszym daniom doskonałej chrupkości, a orzechy włoskie Chandler, sprawią że będą one miały jeszcze bardziej wyrafinowany smak. Płatki migdałowe będą delikatnie grać smakiem na naszym podniebieniu, a migdały blanszowane poza odpowiednią chrupkością podbiją również smak potraw. W wykorzystaniu orzechów w świątecznych daniach, ogranicza nas tak naprawdę tylko wyobraźnia. Wybór jest duży: nerkowce, pistacje, orzechy włoskie, brazylijskie, pekan, migdały, macadamia i pinii. Możemy bawić się smakami i teksturą orzechów. Doskonale sprawdzą się również gotowe orzechowe mieszanki.

Wigilijna zupa migdałowa

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g Migdałów Bakalland

  • 1 litr mleka

  • 40 dag ryżu

  • 1 łyżka masła

  • Sól do smaku

Ilość migdałów dzielimy na pół. Część migdałów mielimy i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe kawałki migdałów. Ryż przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy ryż bez mieszania przez ok. 15 minut, aż pozostała woda odparuje. Następnie przekładamy ryż na talerze i zalewamy migdałową zupą. Aby unowocześnić danie można każdą porcję posypać szczyptą cynamonu.

Idealna kutia orkiszowa z orzechami

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka oczyszczonego ziarna orkiszu

  • 150 g Masy makowej Bakalland

  • 100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland

  • 150 ml mleka

  • 200 g płatków migdałów Bakalland

  • 100 g Mieszanki Orzechów Bakalland

  • 3 szt. klementynek

Masę makową, orzechy i żurawinę zalewamy ciepłym mlekiem. Ziarna orkiszu płuczemy, zalewamy zimną, lekko osoloną wodą i gotujemy około 2 godziny, uważając na to, aby nie zabrakło wody w garnku. Od czasu do czasu mieszamy. Orkisz odcedzamy i łączymy z przygotowaną masą makową. Klementynki obieramy i mieszamy z kutią. Gotową potrawę możemy podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem całość ozdabiamy orzechami włoskimi oraz płatkami migdałowymi.

Mini torciki pistacjowo – waniliowe

Przepis na ciasto:

  • 1 opakowanie Ciasta jogurtowego Delecta

  • 4 jaja

  • 150 ml mleka lub 150 g jogurtu naturalnego

  • 175 g margaryny

Przepis na nadzienie:

  • 350 ml mleka

  • 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland

  • 1 opakowanie Kremu tortowego smak waniliowy Delecta

Wykonanie torcików rozpoczynamy od przygotowania ciasta jogurtowego według przepisu podanego na opakowaniu. Upieczone ciasto studzimy, a następnie za pomocą obręczy cukierniczej wycinamy okrągłe blaty o średnicy ok. 8 cm i przekrawamy w poziomie na dwie części. Zawartość opakowania z kremem waniliowym mieszamy z mlekiem i miksujemy przez kilka minut na najwyższych obrotach. Następnie połowę kremu odkładamy do osobnej miski, rozdrabniamy w moździerzu pistacje i mieszamy z odłożoną częścią kremu. Kremem bez pistacji przekładamy mini torciki, a następnie kremem z pistacjami wykończamy ciasto z każdej strony. Wierzch gotowych torcików dekorujemy kuleczkami zbożowymi i pistacjami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *