Jeśli szukacie nietuzinkowych pomysłów na pierwsze lub drugie danie, to mamy dla was dwie propozycje. Ich wspólnym mianownikiem są warzywa i… kiełbasa śląska z kurczaka marki Konspol.
Sycąca, a przy tym orzeźwiająca taka jest zupa cytrynowa z oliwkami, na którą przepis podajemy poniżej. Ciekawy akcent w fasolowym leczo stanowi natomiast niebieski ser.
Zupa cytrynowa z czarnymi oliwkami
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 2 laski kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
- 20 dag boczku wędzonego w kawałku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (razem z natką)
- 1 cebula
- 1 mały seler
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 ziemniak
- 1 mała papryczka chili
- 1 cytryna
- opakowanie czarnych oliwek
- 1 papryka czerwona
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: liść laurowy, majeranek, papryka słodka, sól i pieprz
- odrobina cukru
Przygotowanie:
Kiełbasę, mięso i boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka, dodajemy liście laurowe i zalewamy wodą. Gotujemy całość przez około 40 minut na małym ogniu. W tym samym czasie szykujemy warzywa. Marchew, pietruszkę, selera, papryczkę chili, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w grubszą. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się mięsa i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, garść oliwek oraz pokrojoną w plasterki cytrynę. Zupę gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Całość doprawiamy do smaku majerankiem, papryką słodką, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Na koniec dorzucamy posiekaną świeżą pietruszkę oraz zabielamy łyżką kwaśnej śmietany.
Fasolowe leczo z kolorowym pieprzem i serem niebieskim
Składniki:
- 1 kg kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
- 1 cebula
- 1 opakowanie sera niebieskiego
- pęk natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe czerwone papryki
- 2 małe żółte papryki
- 1 cukinia
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego
- 2 puszki białej fasoli
- naturalny przecier pomidorowy
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz kolorowy, papryka wędzona
Przygotowanie:
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy z gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy chwilę na patelni razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy wszystko się zarumieni i trochę zmięknie przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy na mniejsze części, podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę i przecier pomidorowy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do pozostałych składników. Leczo doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną. Na koniec dodajemy pokruszony ser niebieski i posiekaną natkę pietruszki. Danie warto podawać w towarzystwie świeżej bagietki.
Śląska inna niż wszystkie
Występująca w obu przepisach kiełbasa marki Konspol cechuje się wyrazistym smakiem i wysoką zawartością mięsa z kurczaka (zawiera go aż 79%). Produkt jest bezglutenowy (co potwierdza umieszczony na opakowaniu znak przekreślonego kłosa) i bezlaktozowy, nie zawiera też dodatku glutaminianu monosodowego. Jak wiele innych wyrobów marki Konspol również i ten objęty został programem WOŚP „Policz się z cukrzycą”, co oznacza, że na jego opakowaniu znajduje się niezbędna dla diabetyków informacja o zwartości wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych. Kiełbasa śląska z kurczak sprawdza się w wielu kulinarnych odsłonach, idealnie smakuje m.in. z grilla.
Producent: Konspol Holding
Więcej informacji na stronie: www.konspol.com.pl