Wraz z początkiem nowego roku rozpoczyna się karnawał, czyli czas, w którym chętnie organizujemy domowe przyjęcia. Dobre menu to podstawa udanej imprezy. Na jakie dania powinniśmy postawić? Najlepiej sprawdzą się oryginalne oraz pełne witamin przekąski z owocami z puszki. Łatwo je przygotować i nie mają tak negatywnego wpływu na naszą wagę, jak tłuste dania czy tzw. zapychacze, czyli na przykład chipsy.
Owocowe sushi
-
1 puszka brzoskwiń marki Sandra
-
4 duże prostokątne wafle tortowe klasyczne lub czekoladowe
-
1 opakowanie serka mascarpone
-
1 tabliczka mlecznej czekolady
-
50 g śmietany kremówki
-
4 obrane kiwi
-
6 łyżek miodu
-
2 łyżki cynamonu
-
6 świeżych liści mięty
Przygotowanie:
W małym naczyniu podgrzewamy miód i smarujemy nim czekoladowe wafle tortowe, tak aby namiękły. Następnie nakładamy na nie serek mascarpone i równomiernie rozmieszczamy pokrojone brzoskwinie i kiwi. Całość posypujemy cynamonem i zwijamy wafle w kształt rulonu. Następnie zawijamy je ciasno w ściereczkę i studzimy około 20 minut. W tym samym czasie do garnka wkładamy czekoladę oraz śmietankę kremówkę, a następnie całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż do całkowitego roztopienia się czekolady. Z gotowych rulonów zdejmujemy ściereczki i kroimy je na kilka mniejszych części. Gotowe owocowe sushi przekładamy na talerze i dekorujemy miętą oraz kremem czekoladowym.
Słodki deser w ananasie
-
½ puszki mango marki Sandra
-
½ puszki gruszek marki Sandra
-
2 nieduże świeże ananasy
-
4 banany
-
1 limonka
-
2 jogurty typu greckiego
-
7 łyżek mrożonych malin
-
6 łyżek miodu
-
6 łyżek migdałów
-
6 łyżek orzechów włoskich
-
6 łyżek orzechów nerkowca
Przygotowanie:
Od ananasów odcinamy liście, przekrajamy je na pół i drylujemy. Następnie kroimy w drobną kostkę miąższ z ananasa, mango, gruszki oraz banany. Owoce skrapiamy wyciśniętym sokiem z limonki. W osobnym naczyniu za pomocą blendera miksujemy migdały, orzechy włoskie oraz orzechy nerkowca. Następnie jogurt grecki mieszamy z miodem. Do wydrylowanych połówek ananasa nakładamy na przemian warstwę owoców, jogurtu z miodem oraz orzechów. Gotowe ananasy z owocami schładzamy w lodówce. Przed samym podaniem polewamy ich zawartość musem ze zmiksowanych malin.
Dodatkowe informacje