Oryginalna bombonierka na Dzień Kobiet

8 marca tuż-tuż. Jak go uczcić? Każda kobieta chciałaby, aby w tym dniu ktoś przygotował dla niej niespodziankę. Pomysłów jest wiele: drobny upominek, kwiaty, coś słodkiego… Jeśli zdecydujecie się na tę ostatnią opcję, to niebanalnym prezentem będzie z pewnością bombonierka wypełniona własnoręcznie zrobionym pralinkami ze śliwką kalifornijską. Ten niezwykły przepis stworzyła blogerka Candy Company, a podzieliła się nim z nami firma California Prune Board.

Pralinki ze śliwką kalifornijską ombre
Składniki (na 20 sztuk):

  • 2-3 śliwki kalifornijskie
  • ok. 80 ml rumu
  • 250 g białej czekolady
  • 60 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • liofilizowany burak
  • cukier puder i liofilizowany burak do obtoczenia

Wykonanie:
Śliwki kalifornijskie namaczamy w rumie minimum 10 godzin przed przegotowaniem pralinek. Następnie odsączamy je, dokładnie osuszamy i kroimy w drobniutką kostkę. Czekoladę i kremówkę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po czym do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy masło, śliwki i delikatnie mieszamy, aż całość będzie gładka. Masę dzielimy na trzy części. Do dwóch dodajemy liofilizowanego buraka w ilości takiej, by uzyskać dwa odcienie różu, ciemniejszy i jaśniejszy. Wszystkie trzy porcje wkładamy do lodówki na ok. 1-2 h, aż masa zgęstnieje.
Kiedy czekolada zastygnie, ale nie będzie całkowicie twarda formujemy pralinki, kuleczki wkładamy jeszcze na ok. 30 minut do lodówki. Cześć cukru pudru do obtoczenia mieszamy z liofilizowanym burakiem, tak by mieć w sumie dwa odcienie różu i czysty cukier. Pralinki obtaczamy w cukrze, umieszczamy w papilotkach i układamy w pudelku.

Czas przygotowania:
3 godziny + 10 godzin namaczania śliwek

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *