Dlaczego tak bardzo kochamy olej lniany tłoczony na zimno? Odpowiedź jest prosta: ten wyróżniający się bursztynową barwą olej posiada największe stężenie kwasów tłuszczowych Omega-3 wśród olejów roślinnych.
Olej marki Olejowy Raj jest pozyskiwany z nasion lnu oleistego (odmiana „Szafir”) polskiego pochodzenia i zawiera ok. 63% kwasu α-linolenowego (Omega-3).
Naszym priorytetem jest uzyskanie łagodnego, pozbawionego goryczy w smaku produktu, który zarówno jakością oraz smakiem zadowoli największych koneserów. Możesz używać go do sałatek, surówek, sosów, śledzi, serków domowej roboty, wzbogacać nim ciepłe potrawy itp. Pamiętaj jednak, że ze względu na jego właściwości nie należy go podgrzewać. Wysoka temperatura spowoduje ulotnienie się wszystkiego, co w nim najcenniejsze, a dodatkowo może wywołać powstanie związków niebezpiecznych dla naszego zdrowia.
Zastosowanie w kuchni:
Przepis na pastę twarogową inspirowaną zaleceniami żywieniowymi dr Budwig*:
- 2-3 łyżki oleju lnianego Olejowy Raj
- 125 g twarogu 0%
- 2-3 łyżki jogurtu 0%
- łyżeczka miodu, alternatywnie cynamon, czosnek, chilli, bazylia, rzodkiewka, koperek, szczypior, oregano, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze. Miksuj dodając nieduże porcje twarogu. Gotowa pasta powinna być jednolita i bez grudek. Gotową pastę możesz przechowywać w lodówce do 24 godzin. Oczywiście najlepiej smakuje i jest najbardziej wartościowa tuż po przygotowaniu.
*Dr Johanna Budwig w połowie dwudziestego wieku opracowała słynną dietę zwalczającą raka, choroby serca, cukrzycę typu II, zapalenie stawów i innych chorób zapalnych. Podstawą diety jest pasta twarogowa na bazie oleju lnianego.
Przepis na pastę jajeczną z olejem lnianym Olejowy Raj
- 6 jaj ugotowanych na twardo (polecamy zielononóżki),
- 2 łyżki oleju lnianego Olejowy Raj,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 dymki,
- Świeży szczypiorek,
- ½ łyżeczki nasion czarnuszki siewnej Olejowy Raj,
- Szczypta soli himalajskiej.
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupki, a następnie bardzo drobno posiekaj. Szczypiorek oraz dymki drobno poszatkuj, wrzuć wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj olej lniany i musztardę. Dopraw prawie gotową pastę solą himalajską, a następnie posyp nasionkami czarnuszki. Dla urozmaicenia, pastę możesz serwować na pełnoziarnistym pieczywie ze świeżym pomidorem oraz bazylią.