Przepis na kiszone ogórki skomplikowany nie jest, jednak nie zawsze wychodzą nam one jędrne, soczyste i aromatyczne. Oto kilka zasad, których warto trzymać się żeby zapewnić sobie smaczny, a przy okazji zdrowy składnik sałatek lub dodatek do obiadu na cały rok.
Dawno temu ogórki kisiło się w wielkich dębowych beczkach, które następnie zanurzano po brzegi w studni lub stawie. Tylko w taki sposób można było wtedy osiągnąć temp. 3-4°C, uznawaną za idealną dla procesu fermentacji. Dziś na szczęście mamy do dyspozycji wygodne szklane słoje lub gliniane garnki (jeśli robimy ogórki małosolne), które najlepiej jest przechowywać w ciemnych zimnych miejscach typu piwnica. Żeby efekt kiszenia był idealny warto przestrzegać poniższych zasad:
- Wybieraj ogórki jak najmniejsze i jak najbardziej równe. To ułatwi układanie ich w słoiku. Sprawdź także czy ogórki są twarde i jędrne.
- Ogórki kupuj rano. Im wcześniej tym lepiej. Najlepsze do kiszenia są te zerwane maksymalnie 7 godzin wcześniej. Największą szanse na takie ogórki masz jeśli wybierzesz się na najbliższy targ kupisz je bezpośrednio od rolników.
- Najlepsze do kiszenia są słoiki litrowe. Sprawdź czy nie mają poszczerbionych brzegów i dokładnie je umyj. Zakrętki także muszą być czyste i bez uszkodzeń.
- Układaj ogórki pionowo, bardzo blisko siebie (im bardziej ciasno tym lepiej). Przerwy wypełniaj czosnkiem, chrzanem i koprem.
- Korzystaj z gotowych mieszanek do kwaszonych ogórków, ale tych bez glutaminianu sodu.
Sprawdzony przepis na kiszone ogórki
Składniki:
- ogórki gruntowe
- koper włoski
- chrzan
- czosnek
- woda
- sól
- mieszanka przypraw do ogórków kwaszonych Appetita
Wykonanie:
Umyte ogórki układamy pionowo w słoikach. W każdy litrowym słoiku między ogórkami umieszczamy 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i gałązkę kopru. Zalewę przygotowujemy w osobnym garnku, do którego wlewamy wodę i dosypujemy sól (wg proporcji 1 duża łyżka soli na każdy litr wody). Żeby wzbogacić smak ogórków dodajemy gotową mieszankę przypraw. Po zagotowaniu zalewę wlewamy do słoików tak żeby przykryć wszystkie ogórki. Zamykamy słoje i przenosimy je w zaciemnione i chłodne miejsce.
Mieszanka do ogórków kwaszonych Appetita to połączone (w odpowiednich proporcjach) najwyższej jakości zioła i przyprawy, stosowane w tradycyjnych metodach kwaszenia. Sprawdzona przez lata receptura produktu idealnie utrwala smak świeżych warzyw i gwarantuje sukces podczas przygotowywania domowych zapraw. Torebka zawierająca 40 g mieszanki kosztuje ok. 1,70 zł.
Producent: Colian
Więcej informacji na stronie: www.colian.pl