Ogórki idealnie ukiszone

Przepis na kiszone ogórki skomplikowany nie jest, jednak nie zawsze wychodzą nam one jędrne, soczyste i aromatyczne. Oto kilka zasad, których warto trzymać się żeby zapewnić sobie smaczny, a przy okazji zdrowy składnik sałatek lub dodatek do obiadu na cały rok.

Dawno temu ogórki kisiło się w wielkich dębowych beczkach, które następnie zanurzano po brzegi w studni lub stawie. Tylko w taki sposób można było wtedy osiągnąć temp. 3-4°C, uznawaną za idealną dla procesu fermentacji. Dziś na szczęście mamy do dyspozycji wygodne szklane słoje lub gliniane garnki (jeśli robimy ogórki małosolne), które najlepiej jest przechowywać w ciemnych zimnych miejscach typu piwnica. Żeby efekt kiszenia był idealny warto przestrzegać poniższych zasad:

  1. Wybieraj ogórki jak najmniejsze i jak najbardziej równe. To ułatwi układanie ich w słoiku. Sprawdź także czy ogórki są twarde i jędrne.
  2. Ogórki kupuj rano. Im wcześniej tym lepiej. Najlepsze do kiszenia są te zerwane maksymalnie 7 godzin wcześniej. Największą szanse na takie ogórki masz jeśli wybierzesz się na najbliższy targ kupisz je bezpośrednio od rolników.
  3. Najlepsze do kiszenia są słoiki litrowe. Sprawdź czy nie mają poszczerbionych brzegów i dokładnie je umyj. Zakrętki także muszą być czyste i bez uszkodzeń.
  4. Układaj ogórki pionowo, bardzo blisko siebie (im bardziej ciasno tym lepiej). Przerwy wypełniaj czosnkiem, chrzanem i koprem.
  5. Korzystaj z gotowych mieszanek do kwaszonych ogórków, ale tych bez glutaminianu sodu.

Sprawdzony przepis na kiszone ogórki

Składniki: 

  • ogórki gruntowe
  • koper włoski
  • chrzan
  • czosnek
  • woda
  • sól
  • mieszanka przypraw do ogórków kwaszonych Appetita

Wykonanie:
Umyte ogórki układamy pionowo w słoikach. W każdy litrowym słoiku między ogórkami umieszczamy 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i gałązkę kopru. Zalewę przygotowujemy w osobnym garnku, do którego wlewamy wodę i dosypujemy sól (wg proporcji 1 duża łyżka soli na każdy litr wody). Żeby wzbogacić smak ogórków dodajemy gotową mieszankę przypraw. Po zagotowaniu zalewę wlewamy do słoików tak żeby przykryć wszystkie ogórki.  Zamykamy słoje i przenosimy je w zaciemnione i chłodne miejsce.

Mieszanka do ogórków kwaszonych Appetita to połączone (w odpowiednich proporcjach) najwyższej jakości zioła i przyprawy, stosowane w tradycyjnych metodach kwaszenia. Sprawdzona przez lata receptura produktu idealnie utrwala smak świeżych warzyw i gwarantuje sukces podczas przygotowywania domowych zapraw. Torebka zawierająca 40 g mieszanki kosztuje ok. 1,70 zł.

Producent: Colian
Więcej informacji na stronie: www.colian.pl

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *